Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Здравната каса проверява „Пирогов” за съмнителни хоспитализации

Директори, които не са упражнявали контрол за такива неща, ще бъдат вероятно отстранени, каза зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров

Здравната каса проверява „Пирогов” за съмнителни хоспитализации

Снимка: БГНЕС

Има предварителни данни и сигнали за нарушения по Здравна каса и за фалшиви хоспитализации в „Пирогов”. Към момента в лечебното заведение тече проверка, както и в други болници в страната. Това каза по Нова телевизия зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

„Директори, които не са упражнявали контрол за такива неща, ще бъдат вероятно отстранени. Има и други основания – лошо управление. Не става въпрос за чистка, но в страната и в София има няколко проблемни болници", каза той, без да посочва конкретно кои са болниците. Но като пример за лошо управление той посочи Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, която е в „изключително лошо състояние“.

„Има данни за съмнителни хоспитализации в болница „Пирогов“, в момента се прави проверка. Ако се окаже, че това е ставало със знание на ръководството на болницата, МЗ ще предприеме действия“, уточни пред БГНЕС Петров.

Той посочи, че проверката се извършва от НЗОК въз основа на междинен доклад, която проверява историята на около 1000 заболявания, като до момента са проверени една част от тях. „Когато има такива съмнителни данни, касата започва да ги проверява избирателно. Половината ги намира, половината не може да ги намери. Обикновено излизат една част от хората, които са съгласни да говорят, но това е видимата част на айсберга. Проверени са около 25-30% от историите на заболявания“, обясни Петров.

В случай, че данните от проверките се окажат истината, тогава НЗОК ще наложи свои санкции.

Междувременно от „Пирогов“ разпространиха светкавична реакция на казаното от Димитър Петров. В съобщение до медиите от болницата заявиха лаконично, че тя е едно от най-проверяваните в странaта лечебни заведения. В момента текат едновременно шест различни проверки.

За криминалните трансплантации

По думите на Димитър Петров не подлежи на съмнение, че здравният министър (Костадин Ангелов, бел.ред.) е бил наясно със случаите на трансплантации в болница „Лозенец", за които има сериозни подозрения, че са извършвани криминално. 

Още по темата

„Агенция „Медицински надзор" е сезирала ДАНС и здравния министър за тези случаи. ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП. Не подлежи на съмнение, че бившият здравен министър е бил сезиран за тези случаи”, каза пред Нова тв заместник-министърът.

По негови думи незаконни трансплантации са се извършвали в продължение на около година и половина. За предишния период - когато болницата е била правителствена - няма данни, тъй като тогава здравното заведение е било „като черна дупка", в която нито МЗ, нито Медицински надзор са имали достъп и контрол. Болницата е имала взаимоотношения само с Касата.

„В украински вестници се появи информация за починал донор. Извършваме проверка и по тези сигнали”, каза още Петров.

За Агенцията по вписванията

Зам.-министърът коментира и казуса между Министерство на здравеопазването и Агенцията по вписванията, по който вчера и Министерство на правосъдието започна проверка.

„Все още не сме получили отговор от правосъдното министерство. Реакцията беше по-скоро провокирана от казуса с „Александровска” болница. В „Лозенец” има обжалване и спиране не по същество, а заради вписването от съда. По същия казус има жалба и от „Александровска” болница, но решението на съда е отрицателно. Те отказват да спрат вписването. Спира го Агенцията”, обясни Петров.

„Не е работа на Агенцията да проверява основания. Те се проверяват от съда. Работата на Агенцията е да направи вписването, а не да преценява дали някой пише грамотно”, добави зам.-министърът.

Припомняме, че вчера здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че за трансплантациите от чужди посолства са ни предупреждавали за фалшиви самоличности на донори и реципиенти.

„За всеки един от случаите за трансплантации на украинци, молдовци - реципиенти, донори от посолствата на други държави, са извършвани проверки и изпращани данни за фалшиви самоличности до МВР, ДАНС и министъра на здравеопазването – Кирил Ананиев и Костадин Ангелов. Никаква реакция от тези органи. Тази документация не е съхранявана. Покровителствали са този процес. Имало е превантивна бюлетина на Интерпол, да предупредят, че в България се очаква процес на трафик на органи и незаконни трансплантации, това е заметено под килима, имам тези документи. Институции са покровителствали този процес“, каза пред bTV в предаването „Лице в лице“ Кацаров.

Според него трябва и да се помисли какво става с трансплантирането от трупни донори у нас: „За цялата минала година са трансплантирани само от два трупни донора, средно годишно за последните 10-15 години са 15, средно 100 донорски ситуации искам да видя“, добавя той. Кацаров обясни, че болници, където да се извършват трансплантации, има, но липсват донори.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

2
 
1
 
7
преди 1 седмица
"...новата Covid вълна наесен..."... за кога е насрочена , че не си купувам весници ... ?
1
 
5
 
6
xkm
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Този ' некадърник" много добре знае какво е създал . Започва проверката от държавните болници - за да не му остане време за частните . Прекрасни условия и готовност за работа ще създаде за посрещане на новата Covid вълна наесен .
2
 
4
 
5
преди 1 седмица
Точно сегашният некадърник е един от създателите на превръщането на болниците в търговски дружества и на клиничните пътеки...Зелев, пиши и тоя в списъка..
1
 
6
 
4
преди 1 седмица
ВСИЧКИ болници лъжат и това е заради системата, защото ако не усвояват пътеки заплатите им са по 600 лева. тая простотия с частна болници и болници-търговски дръжества е ПОРОЧНА. Това се знае от всички, защото нещата креатаха някак си, обаче всичко рано или късно така ще се срине, че ще се чудим уткъде е дошло.
2
 
3
 
3
преди 1 седмица
Това което ставало в Лозенец при управлението на ГЕРБ се наричало търговия с органи. Верно ли е или е само поредната мръсотия на руския слугинаж назначен от Радев за да скапят държавата?

Още от Икономика и политика
От септември влиза в сила забраната за пластмасови продукти за еднократна употреба