IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър: Намираме се в пика на третата COVID вълна

Нещата в рамките на няколко седмици ще се оправят, каза Костадин Ангелов

11:20 | 01.04.21 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

За последните две седмици наблюдаваме покачване на случаите на коронавирус в страната, като за последните няколко дни се намираме в най-върховата част на пика на третата вълна. Това каза здравният министър Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг на здравните власти. Някои от данните показват, че започваме да вървим в най-високата част на платото и се надяваме ситуацията да остане трайно такава в следващите няколко дни, посочи министърът.

Има натиск върху лечебните заведения, но е различен спрямо ноември, осезаем е в София-град, Бургас, Шумен и Варна. Системата на здравеопазването е подготвена. Нямаме абсолютно никакви притеснения, заяви той.

За поредна седмица започваме да обръщаме тенденцията на брой положителни тестове и брой излекувани от лечебните заведения, каза здравният министър. Тя се променя в полза на излекуваните пациенти.

Към днешна дата 74% от леглата за неусложнени пациенти и 71% от тези за интензивно болни пациенти са усвоени. Има възможност за увеличаване на леглата там, където се налага, без това да компрометира нуждата от легла за пациенти, които са отрицателни за коронавирус, уточни Ангелов.

„Нещата в рамките на седмици ще се оправят“, посочи министърът.

По думите му надеждата е в покачващия се брой на ваксинирани българи. „Очакваме до края на април да получим достатъчно количество ваксини и да дадем възможност на хората да направят информиран избор за ваксина", каза още Костадин Ангелов. На 16 април у нас пристигат 14 000 дози от ваксината на Janssen, а на 26 април още 24 000 дози.

„Броят на излекуваните почти достигна броя на новозаразените. Наблюдава се постоянен запълващ се капацитет, но горе-долу колкото се приемат, толкова хора се изписват на денонощие. Болниците в София имат готовност, имат резерв. Той не е на 100% запълнен и имаме възможност, дори при повишаване на броя на новозаразените, да реагираме адекватно“, потвърди и проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов“.

„Не се наблюдава натискът от ноември и декември, когато имаше оплакване от чакане пред болници и недостатъчна възможност за хоспитализации“, категоричен е той.

За последните 14 дни по заболеваемост България се нарежда на пето място в Европейския съюз и на второ на Балканите. По смъртност сме на трето място в Европа след Унгария и Чехия и на първо място на Балканския полуостров, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той посочи, че в сравнение с втората вълна, сега много повече хора са в болница заради характеристиките на щама, който се разпространява. Заради високата хоспитализация стойностите на смъртността са по-ниски.

В страната с най-висока заболеваемост за изтеклите 14 дни са София-град, Силистра, Бургас, Перник, Враца, Варна.

Най-слабо засегнати са областите Търговище, Кърджали, Видин, Разград, Пазарджик, Велико Търново, Габрово.

Около 15 000 са ваксинираните дневно през последната седмица. Здравните власти очакват това число да се увеличи с пристигането на допълнителни количества ваксини от най-предпочитаната към момента – на основата на информационна РНК.

„Производствените бази на руската ваксина ще бъдат инспектирани от ЕС. Едва след тази процедура ще може да се премине към следващия етап. По отношение на китайската ваксина Синовак, все още се правят проучвания”, обясни Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Миналата седмица е извършена промяна в разрешението за употреба на трите налични в България ваксини.

„В Германия вече се произвежда ваксината на Pfizer/BioNTech. Има и малка промяна в условията за съхранение на този препарат. Надяваме се тези неща да помогнат за логистиката и доставките на ваксини”, каза още Кирилов.

„Относно ваксината на AstraZeneca има промяна в търговското наименование. Добавена е и нова производствена база в Нидерландия, където се произвежда активното вещество на препарата”, допълни той.

В страната ни през април се очакват около 700 000 дози, като около 350 000 ще бъдат иРНК ваксини. До края на юни се очакват близо 1,5 млн. от Pfizer и 500 000 от Moderna.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
"Някои от данните показват, че започваме да вървим в най-високата част на платото и се надяваме ситуацията да остане трайно такава в следващите няколко дни, посочи министърът."Само за ТЕЗИ думи, този трябва завинаги да забрави за политическа кариера и да бъде съден за геноцид!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Е, умират хората. Това е част от живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
ihrivanov
преди 3 години
Намираме се в пика на третата COVID вълна..... ами що разхлабвате тогава , това аз му казвам предизборен геноцид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Споко, Световната Банка рече (кое ще рече, че това е финансова пандемия) -ЦИРКА ще го играем до март 2025 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
doba
преди 3 години
Само за протокола(не се обвързвам с каквито и да е мнения):Тези дни отивам да сменям гумите с летни, избутахме зимата.Отивам в сервиза, видях се със собственика, гледам го увесил нос.Викам:- Кво става бе, Брато, не ми харесваш?- Сина. - вика. - На 49г, замина си.Мисля, че няма нужда да пиша повече, гадно ми стана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
Biso
преди 3 години
Я да видим за кои граждани заболяването преминава с усложнения? Център за контрол на заболяванията (CDC): 78% от хоспитализираните с ковид са били с наднормено тегло или със затлъстяване78% от хоспитализираните, обдишваните или починали от ковид, са били с наднормено тегло или със затлъстяване..... През 2018 над 42% от населението на САЩ са били със затлъстяване. (диагноза затлъстяване означава по-тежка форма на наднормено тегло)Та какво казваш зелка, половината от населението на САЩ (в Еропа положението е почти същото) са перманентно болни, но ваксините ще оправят проблема. Смех в залата. За останалите, които се грижат за здравето си, заболяването преминава без усложнения (ако изобщо се разболеят). С други думи, те ИМАТ СИЛЕН ИМУНИТЕТ.CDC study finds about 78% of people hospitalized for Covid were overweight or obeseAbout 78% of people who have been hospitalized, needed a ventilator or died from Covid-19 have been overweight or obese, the Centers for Disease Control and Prevention said in a new study Monday.Just over 42% of the U.S. population was considered obese in 2018, according to the agencys most recent statistics. Overweight is defined as having a body mass index of 25 or more, while obesity is defined as having a BMI of 30 or more.https://***.cnbc.com/2021/03/08/covid-cdc-study-finds-roughly-78percent-of-people-hospitalized-were-overweight-or-obese.html?fbclid=IwAR25Wm5QzgDuGROcnOU1Pzg1BWTmArz4C05cwtbvxUSj2ygiaQsDq_lGUFE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
ами ще ти дам пример лесен . ваксини за човешки папилома вирус . вирусът е основната причина за рак на шийката на матката . в БГ годишно умират около 300-400 от този рак , а има държави където този вид рак е почти ликвидиран .не се ваксинират против морбили ... :))) ... нямало . е , няма ама у нас от няколко години нарастват експоненциално случаите . в сърбия и румъния има по няколко десетки деца на година починали , и продължава да нараства бройката . в световен мащаб са 140х на година и се увеличават ... а беше почти ликвидирано заболяване ... !!справят се облите камъчета ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Bingomatic2
преди 3 години
Ангелов Б.ъ,л.г.а.р,о.у.б.и.е.ц налива предизборен оптимизъм, но истината е, че отново един малък български град ще отиде в гробищата:https://***.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Shadow1
преди 3 години
Моля Инвестор да отделя по-малко внимание на covid новините, най-вече за българските такива, загуба на енергия е да ни занимавате с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Колко ли милиона загубени през последните десетилетия човешки животи висят на съвестта на тия облите павета се чудя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още