Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Здравният министър ще може да налага задължителна изолация

Оглавяващият здравното министерство ще може да забранява временно износ на лекарства при извънредно положение или обстановка

Здравният министър ще може да налага задължителна изолация

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор може със заповед да разпореди задължителна изолация на лица, болни от заразни болести и заразоносители на заразни болести, както и задължителна карантина на контактните с тях лица въз основа на извършена оценка на съществуващия епидемичен риск от разпространението на съответната заразна болест. 

Още по темата

Това приеха окончателно депутатите с промените в Закона за здравето, предава БНР.

Предписанието ще се смята за връчено от датата на устното уведомяване, когато в срок до 24 часа от изпращането лицето потвърди за получаването на съобщението. В случай, че не го направи, предписанието ще се връчва по досегашния ред.

Лице, болно от или заразоносител на заразна болест, което откаже или прекъсне изпълнението на задължителната изолация, ще се наказва с глоба от 5000 лв.

Окончателно беше решено още известяването за карантина да става чрез SMS, имейл или по телефона.

С одобрените поправки депутатите дадоха възможност при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването да забранява за определен срок износа на лекарствени продукти от страната. Целта е да се гарантират достатъчни количества лекарствени продукти за задоволяване на здравните потребности на населението на България.

 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Асен Василев: В бюджета има средства за избори 2 в 1