Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Здравният министър: За две седмици напред нямаме намерение да променяме мерките

Властите не изключват възможността за създаване на полеви болници

Здравният министър: За две седмици напред нямаме намерение да променяме мерките

Снимка: БГНЕС

За две седмици напред нямаме намерение да променяме мерките, а очакваме те да дадат резултат. Това заяви пред БНТ здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той подчерта, че мерките не са закъснели и са в резултат на вслушването в съветите на всички професионалисти.

Вчера здравното министерство пусна нов пакет с мерки в заповед, според която гимназистите и студентите ще преминат към онлайн обучение от 29 октомври до 12 ноември. Нощните клубове в цялата страна преустановяват дейност.

„Следим каква е заболеваемостта, каква е смъртността, свободните места в лечебните заведения, анализираме показателите. За две седмици напред нямаме намерение да променяме мерките“ , каза още проф. Ангелов.

"Много е важно българите да разберат, че мерките преследват чисто медицински цели. Първата цел е да се намали броят на заразените. И втората цел е да се намали натискът върху здравната система. Ако българските граждани не вярват в тези мерки, те няма да дадат резултат", заяви проф. Ангелов. 

Още по темата

Коментарите си здравният министър продължи пред Нова телевизия. От тях стана ясно, че властите не изключват възможността за създаване на полеви болници. За тях обаче трябва да се намерят лекари, сестри и санитари, които в момента са недостатъчно.

„Трудно е да се прогнозира как ще се развие пандемията у нас, тъй като около болестта все още има неизвестни“, посочи министърът. Той акцентира, че вниманието и усилията на властите сега са насочени към лечебните заведения и се работи по тяхното преструктуриране.

Относно заповедта за спиране на плановия прием и операциите здравният министър посочи, че това не е самоцел  и подчерта, че така не се спира нито едно лечение на граждани. „Няма да има човек, който да не се лекува навреме. Спешните състояния могат да получат помощ”, категоричен беше здравният министър.

Проф. Костадин Ангелов коментира, че новите наложени ограничения не са закъснели. Подчерта, че никой политик не се е опитвал да му повлияе при вземането на решение.

„Влияят ми професионалистите и от първия ден, в който съм седнал в стола на здравния министър, съм казал, че хората, които аз слушам, са доказалите се професионалисти”, заяви той.

Здравният министър отново повтори, че карантината за контактните лица е валидна за всички български граждани и нейната продължителност е 10 дни след срещата с инфектиран. Относно вдигнатата карантина на президента, Ангелов обяви, че това е грешка.

„Ако в последните 10 дни президентът е имал контакт с положителен, той трябва да е под карантина. Подчертавам, че министърът на здравеопазването дава рамката. Органите на РЗИ са тези, които я поставят и вдигат със съответните предписания. Не мога да кажа дали Радев е под карантина”, заяви още той. 

Относно оставката на директора на Столичната здравна инспекция - д-р Данчо Пенчев, проф. Ангелов обясни, че е подадена по лични причини и няма общо с вдигнатата карантина на политици.

Министърът заяви, че България е на едно от водещите места по смъртност в Европейския съюз и това според него е притеснително. Засега обаче няма предложения от главния държавен здравен инспектор за следващи мерки. Моментната ситуация около пандемията в страната проф. Ангелов определи като контролируема.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 7 месеца
2 седмици са нищо. А после?
2
 
1
 
2
zelka007 до: pass
преди 7 месеца
абе тя каката може да се търка с други доста , пък само ти да си на сухо ... :)))
0
 
4
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Едно е намерението, друго е реалността.То и аз имам намерението на една кака, ама реалността е друга. Абе аз съм ***, и вие сте прости, значи все ще се разберем.

Още от Икономика и политика
Боряна Димитрова: Важно е да бъде излъчен редовен парламент