Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Студентите и гимназистите преминават към онлайн обучение

Нощните клубове в цялата страна преустановяват дейност според нова заповед на министъра на здравеопазването

Студентите и гимназистите преминават към онлайн обучение

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Гимназистите и студентите ще преминат към онлайн обучение от 29 октомври до 12 ноември, гласи нова заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

Съгласно нея се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците в гимназиален етап на развитие, както и във висшите учебни заведения в страната. Освен това е спират и присъствените групови извънкласни дейности и занимания, както и присъствените занятия в езиковите, образователните центрове и в занималните.

Според заповедта изключение е допустимо, само за дейностите по интереси и занималните за ученици в начален и прогимназиален етап на образование.

За същия период от Министерството на здравеопазването въвеждат и други ограничения, включително преустановяват и присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие.

Още по темата

Нови правила има и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия с присъствена форма. При тях вече се допуска участие на не повече от 30 души.

Кината, театрите, концертите, сценичните прояви, занятията от танцовото, творческото и музикалното изкуство ще могат да работят, но само при до 30% заетост на местата.

Както колективните, така и индивидуалните спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на закрито и открито, ще се провеждат без публика. Единственото изключение е за международния тенис турнир Sofia Open 2020. За него е наредено настаняването на зрителите да се случва поне през две седалки.

Посещенията в дискотеки, нощните барове, клубове, пиано-барове и други нощни заведения за развлечения на закрито се преустановяват в цялата страна, след като в последните дни в част от местата в България с по-голям брой случаи на Covid-19 това вече се случи, включително в София.

Заведенията за хранене и развлечения са длъжни да осигурят дистанция от метър и половина между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси. Максималният брой хора, които могат да седят на една маса, е 6.

От своя страна, собствениците и управителите на обекти с обществено предназначение, търговски, административни и други обекти, които предоставят услуги на гражданите, трябва да създадат специална организация – да не допускат повече от 1 човек на 3 квадратни метра в съответния обект.

Със заповедта се спира организирането на екскурзии, както и груповите посещения на туристически обекти.

Както се случи през пролетта, на пазарите, тържищата и базарите на открито и закрито се създава организация – еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 метра между посетителите. Както пазаруващите, така и търговците, са длъжни да носят защитна маска за лице.

Със същата заповед се посочва, че преустановяването на плановия прием в областите в червената и оранжева зона не се отнася и за дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
2
 
7
julian12 до: serafima
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Верятно за поредната т-ъпот-ия сътворена от поредното тъ-по. правителство.
1
 
2
 
6
serafima до: xkm
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Кого поздрвявате и за какво?
2
 
5
 
5
xkm
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
ПОЗДРАВЛЕНИЯ !!!
1
 
3
 
4
mrynmryn до: Shadow1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
To на места и присъственото е излишно, но винаги трябва да има кой да се вози отзад на камионите за смет.
2
 
4
 
3
дядя Вова до: ing5rov
преди 2 месеца
Няма да има Хелоуин, що Тиквата е болна.
Пропуснал съм за тиквениците...
те много могат да натворят..

Само чакат чуждите нам българоезични медии да надуят малко вувузелата - и те квичат в синхрон.
Аре затворете и пътищата, да видите ГРОБари какво ви чака !!!!

Още от Икономика и политика
Огромният скок на безработицата е в големите градове, отчитат анализатори