Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Значими инвестиции могат да получат до 37,5 млн. евро държавна помощ

Расте броят на компаниите, които виждат България като привлекателна инвестиционна дестинация, смятат в Министерския съвет

Значими инвестиции могат да получат до 37,5 млн. евро държавна помощ

Снимка: Архив Ройтерс

Значими за икономиката инвестиции могат да получат държавна помощ в максималния размер, определен от Европейската комисия. За първоначални инвестиции в преработващата промишленост ще може да се предостави помощ до 37,5 млн. евро.

Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите, приет на заседанието на Министерския съвет по-рано днес. Промените ще създадат по-добри възможности за инвеститорите, смятат авторите.

От правителствената пресслужба посочват, че расте броят на компаниите, които разглеждат България като потенциална инвестиционна дестинация. Насърчителните мерки са от ключово значение за решението за инвестиции заради големия размер на капиталовите разходи и дългосрочния хоризонт в осъществяването на тези проекти.

Още по темата
Промяната може да привлече водещи международни производствени компании. Такива предприятия са структуроопределящи за икономиката на страната и дейността им способства както за развитието на регионите, така и за икономическата активност на голям брой малки и средни предприятия, обслужващи или съдействащи за дейността на големите инвеститори, допълват още от Министерския съвет.

С решението си министрите регламентират задълженията на инвеститорите за поддържане на инвестицията и работните места по проектите, така че те да са в по-голяма степен съобразени с получената подкрепа.

С отделно решение Министерският съвет одобри проект на Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за частично възстановяване на направени задължителни осигурителни и здравни вноски за работници и служители. Средствата са насочени към компании, изпълнили девет сертифицирани инвестиционни проекта и открили 2349 работни места.

С акта се одобрява предоставянето на безвъзмездна финансова помощ в размер до 9,91 млн. лв. за периода 2020-2023 г., с които ще бъдат покрити частично осигуровките на служителите, заели новооткритите работни места за срок от 12 месеца.

Проектите са за разширяване на дейността на съществуващи предприятия и за създаване на нови предприятия основно в района София, както и в общините Ловеч, Куклен, Русе и Белослав, като се планира извършването на инвестиции в размер на малко над 191 млн. лв. Проектите се осъществяват основно във високотехнологични дейности от производствения сектор и сектора на услугите.

Проектите на дружествата се изпълняват както следва: „Удуърд България" в гр, София, „Олива" в с. Разделна, община Белослав, област Варна, „Витте Аутомотив България" в гр. Русе, „Одело България" в промишлено- търговска зона Куклен, община Куклен, област Пловдив, „ВиЕмУеър България" в гр. София, „Акронис България" в гр. София, „ВОСС Аутомотив България" в с. Баховица, община Ловеч, „Карготек България" в гр. София и „Роберт Бош" в гр. София.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
COVID ефект - заетите в България вече са под 3,1 милиона