IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Андронов: Нова гаранционна схема може да даде тласък на кредитирането на МСП

Основният проблем в момента са обезпеченията и именно затова тази схема е толкова важна за малките и средни предприятия, заяви в интервю за Investor.bg главният изпълнителен директор на СИБанк

11:26 | 14.07.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Петър Андронов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Петър Андронов. Снимка: Личен архив

Днес бяха подписани гаранционни споразумения с пет български банки – една от които е СИБанк – по линия на инициативата JEREMIE. Финансовият инструмент се ръководи в България от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ).   

С Петър Андронов*, мениджър на КВС Груп за България и главен изпълнителен директор на СИБанк, разговаряме за същността на кредитната линия, предназначена за подпомагане на малки и средни предприятия (МСП), за това за кои типове проекти ще се прилагат гаранционните схеми и нараства ли търсенето на кредити от малкия бизнес.   

-Г-н Андронов, как се стигна до отпускането на кредитната линия, какъв е общият заемен ресурс и каква част от него ще се обслужва от СИБанк?

Индикативни разговори с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) имахме още преди две години, но активната подготовка за този конкурс стартира през есента на 2010 г. Изборът на банките беше продължителна и тежка процедура, включваща анализ на състоянието и потенциала на кандидатите. От общо 11 кандидатстващи български банки, пет стигнахме до споразумение с фонда и това за нас е безспорен успех и признание.

При подготовката на нас много ни помогна натрупаният опит в работата по различни международни проекти. СИБанк беше една от първите банки на нашия пазар, която още през 2007 г. инвестира в собствено звено за работа по европейски проекти и връзка с международните финансови институции. Помогна ни и фактът, че сме част от стабилна финансово-застрахователна група, каквато е КВС.

Общият гарантиран портфейл по това споразумение е 400 млн. евро, като портфейлът на СИБанк е за кредити за малки и средни предприятия (МСП) в размер до 112 млн. евро с покритие от 80%.

-Какви от гледна точка на банките са затрудненията в момента на малките и средни фирми? 

Ние сме в непрекъснат контакт с бизнеса и това, което наблюдаваме, от една страна е несигурност у бизнеса, която го кара да се въздържа от ползването на кредити, дори и при много добри условия.

От друга страна, има фирми, които търсят кредити, но финансовото им състояние не е много стабилно. Основният проблем в момента пред кредитирането са обезпеченията и именно затова тази гаранционна схема е толкова важна за МСП сектора като цяло.

Тя дава възможност на банките да подобрят реално условията по кредитите. Всяка банка сама е договорила условията си с фонда. Но при СИБанк например, предимството - освен по-ниските лихви и такси - е намаленото изискване към обезпечението, тъй като голяма част (до 50%) от кредита се счита за обезпечен.

Важно е да се подчертае, че тази гаранция не води до допълнителен разход за клиента. Това е новото за пазара, което ще провокира интереса на фирмите и ще даде дългоочаквания тласък на кредитирането за малкия и средния бизнес.

-За какъв тип проекти ще бъдат прилагани гаранционните схеми?

Допустими по схемата са инвестиционни кредити в лева и евро, както и оборотни кредити, свързани с инвестиционен проект. Не се гарантират проекти по еврофондовете или други донорски програми.

По това споразумение са изключени сектори като строителството и недвижимите имоти, хотелиерство и ресторантьорството, земеделие, рибарство и аквакултури.

-Какъв е минималният и максималният размер на заемите и за какъв срок ще се отпускат на фирмите по тази кредитна линия? Теоретично колко фирми биха могли да се възползват от кредитната линия?

Това споразумение дава възможност на банката да покрие всички допустими за МСП кредити, които предстои да бъдат отпуснати през следващите 30 месеца. Няма минимален размер на кредитите, а максималната сума е до 1,875 млн. евро.

Сроковете за погасяване по тази програма са до 6 години при инвестиционните кредити.

СИБанк е насочена към малкия и среден бизнес и в тази връзка очакваме повече от 1000 МСП да се възползват от продукта.

-Какви са основните изисквания за кандидатстване и отпускане на кредити /даване на обезпечения при посочената кредитна линия?

Изискванията на банката са в няколко направления:

На първо място клиентите трябва да са изяснили за себе си ефекта на инвестицията, която планират. Това означава да знаят новия проект ще доведе ли до намаление на разходите на дружеството и кои разходи. Трябва да са наясно и какъв ще е ефектът върху приходите на дружеството.

От друга страна, особено важно е и финансовото състояние на дружеството. Задължително е клиентите да могат да обслужват настоящите си кредити, както и да се прецени изплащането на кредита по новата инвестиция.

За  обезпечение по кредитите СИБанк приема всички приети по закон обезпечения, каквито са недвижимите имоти, машините, съоръженията и др.

-Г-н Андронов, според данните на СИБанк, през последните месеци има ли увеличение (намаление) на търсенето на кредити от малки фирми спрямо миналата година и предприятия от кои сектори търсят най-много кредити?

Въпреки затрудненията пред фирмите, през последните три-четири месеца се наблюдава ръст в търсенето на нови кредити при нас, като обяснение за това са преференциалните условия, с които банката работи, благодарение на сключеното споразумение с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Това е и причината да отчитаме два пъти повече нови кредити в сравнение с 2010 г., когато обаче кредитирането беше сравнително малко.

Основна част от кредитите при СИБанк са свързани с реализацията на проекти по еврофондовете в секторите земеделие и преработвателна промишленост. При тези проекти фирмите са по-склонни да инвестират, тъй като след изпълнение на проекта, времето за получаване на субсидията е между три и шест месеца. Получавайки субсидията, фирмите погасяват заемите предсрочно, а оттук и разходите за клиентите по обслужването на кредитите намаляват.

* Петър Андронов е
мениджър на КВС Груп за България и главен изпълнителен директор на СИБанк. От 2002 г. до май 2007 г. е главен директор на управление „Банков надзор” в Българска народна банка.

Завършил е Университет за национално и световно стопанство - София, специалност „Финанси”, профил „Банково дело”. От 1995 г. е преподавател в УНСС, катедра „Финанси”, във ВУЗФ и в НБУ/МБИ дисциплини „Основи на финансите” и „Банково регулиране”. От 2003 г. е гост-лектор на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
my-SHOP
преди 12 години
Когато става въпрос за пари - въображението не е основен критерии! Т.е. те си "въобразяват" как даден заем без залог "отива в черния списък" :) Така че банкерите нямат голяма фантазия, предпочитат да са сигурни, а и те не са благотворителни дружества, а частни компаннии, които си гледат интереса и печалбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Банките в България са от главните виновници за слабия ръст на малкия и среден бизнес, като, основно, паразитират в/у него. затова и не отпускат средства за старт и натрапват своя параграф 22, нарачен "ти стартирай, пък след 6 месеца пазарно присъствие, може и да ти отпуснем кредит за старт". Жалки са, колкото и да се надуват, мизерници без въображение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още