Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имоти

България е на 26-то място по реален ръст на жилищните цени за първото тримесечие

Global Property Guide отчита повишение от 2,3% на годишна база, но в номинално изражение има отстъпление с 0,1%

България е на 26-то място по реален ръст на жилищните цени за първото тримесечие

През първото тримесечие на годината реалният годишен ръст на цените на жилищата у нас се е ускорил до 2,32%. Снимка: Investor.bg

България се е придвижила напред до 26-то място по ръст на цените на жилищата в глобалната класация на онлайн изданието Global Property Guide. През първото тримесечие на годината годишният ръст на цените на жилищата у нас се е ускорил до 2,3%, а спрямо предходните три месеца – до малко над 1% (с отчитане на инфлацията), сочат данните на изданието.

Ръстът се дължи на дефлацията в българската икономика от август миналата година, която през февруари надхвърли 2,5% на годишна база, след което се забави до 1,6% през април. Днес НСИ ще изнесе данните за май. 

В номинално изражение през първото тримесечие цените на жилищата у нас са останали почти без промяна на годишна база (отчетен е спад от 0,05%), а спрямо предходното тримесечие е регистриран ръст от 0,22%.

През първите три месеца на миналата година беше отчетен годишен спад на цените на жилищата от над 4,5% и 0,87% спрямо предходния тримесечен период. Това нареждаше страната ни на седмо място по спад на цените и в дъното на общата класация.

Дубай остава лидер в класацията на Global Property Guide по ръст на цените на жилищата. Повишението на годишна база през първите три месеца на годината се е ускорило до 31,57% спрямо 17,9% по същото време на миналата година (с отчитане на инфлацията). За периода януари – март спрямо периода октомври – декември 2013 г. увеличението на цените на жилищата в емирството е почти 9,6%.В номинално изражение ръстът достига съответно 34% и 10,13%.

Вторият най-горещ жилищен пазар в света е столицата на Естония Талин, където през първото тримесечие е отчетен ръст на цените на жилищата от над 20 на сто на годишна база спрямо 5,6% за същия период на миналата година. Повишението за тримесечието е 6%.

Третата позиция е за Тайван с ръст от съответно 11,28% и 1,66%. Първата десетка на най-горещите пазари на жилища в света се допълва от Пекин (Китай), Филипините, Нова Зеландия, Австралия, Ирландия, Исландия и Великобритания.

Още по темата

Гърция е на последно място в общата класация на изданието и лидер по спад на цените на жилищата за периода януари – март. Годишното понижение на цените обаче е продължило да се забавя, като за периода достига 7% спрямо 11% по същото време на миналата година. Само за тримесечието спадът е минимален – 0,3%.

Понижението на цените на жилищата в Испания също продължава да се забавя, като за първите три месеца на годината е отчетен и лек ръст – от 0,54%. На годишна база обаче намалението достига 5,4% (спрямо 12,8% година по-рано), което нарежда страната на второ място по спад на цените на жилищата.

Русия допълва челната тройка на влошаващите се пазари с годишен спад на цените на жилищата от 5,15% спрямо 0,3% година по-рано и 2,86% за тримесечието.

Влошава се и ситуацията на жилищния пазар в Украйна, където след ръста от 7,83% на цените през първите три месеца на миналата година в началото на тази е отчетен спад от 3,5% на годишна база.

Бумът на глобалните пазари на жилища продължава и през първото тримесечие, коментират от Global Property Guide. Въпреки силните ръстове, отчетени в Азия обаче, пазарите в региона видимо се забавят заради интервенциите на властите. Това е основната причина „екшънът“ да се измести към държавите в Персийския залив и в известна степен – към Европа (в Ирландия, Великобритания и Балтийските страни). Сред силните европейски пазари се нареждат още Австрия, Швеция, Швейцария, Турция, Германия и други.

Още по темата
Ръст на цените на жилищата, коригиран с инфлацията, е отчетен в 31 от 45-те пазара, наблюдавани от изданието. В номинално изражение повишение е регистрирано в 33 от държавите. На 30 пазара отчетеният ръст през първите три месеца на годината е бил по-силен спрямо темповете на растеж от същия период на миналата година.

В анализа се прогнозира, че цените на жилищата в глобален мащаб ще продължат да се ускоряват, като в някои държави се очаква те да се възстановят на предкризисните равнища.

В документа обаче се посочва, че много от жилищните пазари са надценени и предстои корекция, още повече, че доста правителства започват да прилагат мерки за „охлаждане“, за да избегнат спукването на нов жилищен балон.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
18
 
2
преди 5 години
Няма профилна снимка
Бре ... къде са имотните скептици да кажат колко глупости пише в статията?
:-D)))
0
 
18
 
1
преди 5 години
Няма профилна снимка
Бре ... къде са имотните скептици да кажат колко глупости пише в статията?
:-D)))

Още от Имоти
Лошите ипотечни кредити в САЩ може да нараснат по-бързо от 2008 г.