IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Jumbo дебютира на румънския пазар

Вече работят първите два магазина на компанията в страната, плановете й са да открие между 12 и 18 нови обекта в северната ни съседка

11:10 | 18.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Jumbo дебютира на румънския пазар

Гръцката верига магазини Jumbo дебютира на румънския пазар. Още в края на октомври заработи първия магазин на компанията в Тимишоара, а на 15-ти ноември беше открит и магазинът в Букурещ, съответно с площ 13 хил. и 14 хил. кв. м.

На Балканите работят вече над 60 магазина на Jumbo, като в Гърция са повече от 50, в България са 8, а в Кипър - 3. Търговецът иска да открие между 12 и 18 нови обекта в северната ни съседка, посочва се в съобщение на компанията.

Jumbo записа рекордни продажби през финансовата 2012-2013 г., като за първи път те надвишиха 500 млн. евро, докато през предходната финансова година достигнаха малко над 494 млн. евро.

Нетната печалба на търговеца обаче се свива с близо 24 на сто на годишна база до малко под 74 млн. евро заради по-високия корпоративен данък в Гърция и загуби, причинени от „подстригването“ на депозитите в Bank of Cyprus. Кипърското дъщерно дружество на компанията е притежавало депозит в банката.

От компанията посочват, че спадът на продажбите на гръцкия пазар значително се е забавил и вече се е свил до под процент. В Кипър продажбите са се свили с малко над процент на годишна база.

България за момента се оказва, че е единственият растящ пазар за компанията, като през финансовата 2012-2013 г. е отчетен отново двуцифрен ръст в процентно изражение.

Търговецът залага огромни надежди на румънския пазар, за да затвърди растежа. За фискалната 2013-2014 г. очакваният ръст на продажбите е между 2 и 4 на сто, а на нетната печалба – между 70 и 75 млн. евро.

През новата финансова година компанията планира да открие още един магазин в Кипър (в Пафос) с площ 10 хил. кв. м. Предстои и откриването на още един магазин в Гърция – в Серес, с площ от 9 хил. кв. м, но все още не са ясни плановете на компанията за експанзията й на румънския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още