IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите летища - проявление на футуристичната архитектура

Много летища започват основни ремонти на съоръжения или пък изцяло ново строителство, за да се справят със засилващия се човекопоток

10:45 | 01.02.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Футуристични суперструктури, блестящи стъклени фасади и все по-неясни разделения между вътрешните и външните пространства. Това са само част от водещите тенденции в глобалната авиоиндустрия, които се очаква да бъдат реализирани през следващите години, пише CNN.

Няколко големи проекта ще бъдат завършени през тази година, като тя се счита за преходна за индустрията, тъй като много летища започват основни ремонти на съоръжения или пък изцяло ново строителство, за да се справят със засилващия се човекопоток. За 2016 г. например се очаква над 3,6 млрд. души да преминат през летищата по света.

Основните тенденции в съвременната архитектура са свързани със създаването на усещане за повече пространство у пасажерите. Стъклените фасади позволяват проникването на повече естествена светлина.

Залага се и на повече преживявания и забавление за пътниците. Цели се летищата все по-добре да представят градовете, които обслужват. Най-лесно тази цел се постига с храната. McDonald's и Starbucks естествено ще останат част от летищните пейзажи, но все повече летища залагат на местната кухня и местните големи имена в кулинарното изкуство.

Националната култура също прави своите големи проявления в летищата. Много от летищата са отделили поне малко от пространствата за изложби и изкуство, но за някои това се превръща в централна тема.

Ето какво да очакваме през следващите 12 месеца.

Китай

Усилията на Пекин да разшири значително летищната си инфраструктура се очаква да достигнат своя пик през настоящата година, поне що се отнася до броя регионални летища, които предстои да отворят врати. Плановете на централното правителство предвиждат броят на летищата да се увеличи от 175 през 2010 г. до 230 през 2015 г. Много от тях са малки, но се очертават и няколко проекта със сериозни мащаби.

В Пекин например тече строителството на международно летище за 14 млрд. долара в южния район Дишин. Съоръжението се планира да бъде открито през 2017 г. Очакванията са до 2025 г. през това летище да преминават по 72 млн. пътници годишно.

Междувременно международното летище Чунцин Дзиенбей, което обслужва най-големия град в Югозападен Китай, се очаква още през тази година да се сдобие с трети терминал. Съоръжението ще може да поеме до 55 млн. души годишно до 2025 г. - най-голям капацитет на който и да е летищен терминал в страната.

В същата китайска провинция, само че в град Улон, се изгражда още едно летище, което се планира да бъде завършено през 2017 г.

Япония

Нискобюджетните превозвачи набират популярност в Страната на изгряващото слънце. Международното летище Narita в Токио в момента изгражда нов терминал специално за бюджетните превозвачи. Очаква се през него да преминават 50 млн. пасажери годишно. Откриването му е предвидено за март или април.

Сингапур

Летище Changi, което и в момента се счита за най-доброто в света, вдига летвата още по-високо със строителството на нов комплекс с футуристична архитектура, който напълно ще промени и революционаризира дизайна в индустрията.

Строителството на летище Jewel Changi започна през декември миналата година. Предвижда се изграждането на впечатляваща стъклена постройка с търговски зони и зони за отдих и забавление, градини и пешеходни съоръжения. Централно място е отделено на 40-метрова водна каскада.

Мексико

През тази година започва строителството на дългоочакваното ново летище край Мексико сити. То е проектирано от световно известния архитект Норман Фостър в сътрудничество с мексиканския архитект Фернандо Ромеро. Откриването е планирано за 2018 г., като това ще бъде и най-устойчивото летище в света.

Според Фостър, заради особеностите на структурата, строителството ще изисква влагането на значително по-малко материали, а впоследствие ще намали и потреблението на енергия в сравнение със стандартните летищни сгради.

Бразилия

Нов мениджмънт поема Rio Galeao -- Tom Jobim International Airport, като предстои и ребрандиране. Второто най-голямо летище в страната след това в Сао Пауло ще претърпи и мащабен ремонт заради предстоящото през 2016 г. домакинство на Олимпийските игри. Инвестицията е планирана в размер от 2 млрд. долара.

Ремонтът на летището ще увеличи капацитета му от 18 млн. души до 30 млн. пасажери годишно, при това без да е необходимо изграждането на нова писта.

Холандия

Ремонтът на салона за заминаващите на терминал 2 на летище Schiphol край Амстердам ще приключи през лятото. В салона ще бъдат обособени шест тематични секции – луксозна, семейна, туристическа и културна, модерна холандска, модна и уелнес.

Германия

Разширението на терминал 2 на новото сателитно съоръжение на летището в Мюнхен ще приключи до третото тримесечие на тази година. Очаква се то да увеличи капацитета на летището до 17 млн. пасажери годишно.

След като строителството приключи, се предвиждат оперативни тестове. Ако всичко със съоръжението е наред, компании-членки на Star Alliance, сред които Lufthansa, Air China, Singapore Airlines и United, ще преместят част от полетите си там.

Заради незадоволителни резултати при подобни тестове се бави откриването на новото летище край Берлин. То трябваше да заработи през 2011-2012 г., но според най-новите оценки откриването ще бъде през 2017 г.

Саудитска Арабия

В началото на 2016 г. се очаква да бъде приключен проектът за разширение на международното летище „Крал Абдулазиз“ в Джеда. Първоначалните планове бяха строителството да приключи до 2014 г.

Разширението е част от стратегията на кралството да увеличи капацитета на летищата си до 100 млн. пътници до 2020 г.

Наскоро летището в Джеда беше определено като второто най-лошо в света от сайта Sleeping In Airports.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още