Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

INVESTOR Finance Forum

Кешът - единственият клас активи, който носи загуба

Депозитите намаляват като брой, но средствата по тях се увеличават

Кешът - единственият клас активи, който носи загуба

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парите в брой в момента са класът активи, който носи загуба за вложителите. Това твърдение бе застъпено сериозно в рамките на дискусията „Светът на фондовете и ETF инвестиции“ в рамките на седмото издание на Investor Finance Forum.

През последните години налице е донякъде феномен - въпреки че броят депозити като цяло намалява, средствата по тях се увеличават. Най-много средства в Европа в момента има в Германия, във Франция, но и в Италия също, каза Явор Ачев, управител на „Амунди“. Според статистиката в момента домакинствата в Европа държат 7,2 трилиона евро в брой, но в същото време кешът е единственият клас активи, който носи загуба на инвеститорите (след инфлацията) за последните 15 години. 

Още по темата

Това важи и за България, където парите по банкови депозити нарастват значително и са над 43 млрд. лева, като продължават да растат, а това води до реална загуба на доходност и покупателна способност.

По отношение на пазара на договорните фондове Петко Вълков, директор на дирекция Частно банкиране към FiBank, обърна внимание, че българският пазар е доминиран от чуждестранни фондове, а не от български.

И с течение на годините чуждестранните фондове са нараствали по-бързо, като сега надхвърлят драстично българските, а тази тенденция ще продължи да расте.

Затова Вълков отправи предложение към редакцията на Investor.bg при следващата класация на договорни фондове за изготви бенчмарк, който да обхване и тях. Въпреки това специалистът обърна внимание, че и местните фондове могат за експозиции в чужбина да използват чуждестранни фондове – ETF, което пък може да доведе до двойно отчитане в класацията.

От своя страна Лъчезар Димов, главен директор инвестиции и член на БД на „Експат Асет Мениджмънт“, обърна внимание на възможностите за инвестиции в региона на Източна Европа. „Регионът е слабо застъпен за световните инвеститори, достъпът е затруднен, а и самите пазари са различни – Полша и Гърция са си различни светове. Става дума за район, който не присъства в портфейлите на световните асет мениджъри, но има потенциал, защото се развива икономически много добре“, каза той.

„Това не е Източна Европа преди 20 години, сега има доста по-голяма стабилност. Това е място, където даден инвеститор може да намери по-силно растящи икономики. Те са конкурентоспособни, за момента работната ръка е значително евтина, създават се потребители, населението е сравнително добре образовано. Този регион има значителен потенциал“, подчерта Димов на въпрос защо Експат е решила да създаде регионалните ETF-и.

Предизвикателствата пред инвеститорите на тези пазари са няколко - изборът на конкретни акции означава време и ресурси, налице е ограничена информация за региона и индивидуалните акции, както и има липса на достатъчно информация на чужди езици, по-ниска степен на прозрачност, проблеми с международния сетълмент и високи транзакционни разходи. По думите му именно ETF фондовете осигуряват данъчна ефективност за много от европейските инвеститори. 

По отношение на най-важните фактори за успешните вложения участниците наблегнаха на диверсификацията на портфейлите, а Ачев цитира мисъл на Бен Грахам, според когото „най-големият риск на всички портфейли е как се държат техните собственици, а не как се държат пазарите“. Според Ачев 91% от доходността зависят от разпределението на активите в портфейла, а останалите фактори – кои точно акции и облигации са избрани, и дали е подбран правилният момент, са по-маловажни.

Димов обърна внимание на рисоковите фактори през изминаващата година - политиката на Фед, цените на суровини (петрола) и продължаващата реторика за търговска война между САЩ и Китай. „Високите лихви, засилването на петрола и реториката за митата са перфектна формула за рецесия“, отчете той.

Но през последните дни председателят на Фед омекна в реториката си, цената на петрола спадна - това са положителни новини за развиващите се пазари. Така за началото на следващата година основният рисков фактор остава президентът Тръмп, отчете той. 
 

По статията работиха: автор Бойчо Попов, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

3
 
0
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ако приемем , че сме заложили по равно пари в Амунди в началото на годината без входни такси в европейски , американски , китайскии и руски ценни книжа ги изтеглим сега при вложени 100000 евра ще ни бъдат върнати 97500 евра
1
 
2
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Да не се лъжем.На 2.1 2018 г и 30.11.2018
eurobond 10,07 9,86 -1,1%
global select 102,72 98,78 -3,92%
china equity 16,01 13,84 -13,55%
russian equity 48,03 51,94 +8,14%
Без коментар.
2
 
5
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Праат пари от инвестиции в акции . Изглеждат много сериозни .
16
 
5
 
2
преди 1 година
Със запазване наличието на държавната грешка за липса на защита срещу възникнали щети при работата на централната банка, правителството подсигурява намаление на пазарната стойност на парите.
3
 
37
 
1
преди 1 година
Малко реклама на взаимните фондове. Банките се чудят вече как да смукнат депозитите на хората.

Още от