IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредно рекордно за Европа IPO се задава в Полша

Правителството ще продаде 52% от втората по големина полска енергийна компания Tauron като част от плана за покриване на бюджетния дефицит

11:11 | 18.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Поредно рекордно за Европа IPO се задава в Полша

Полското правителство планира да продаде 52% от своя дял в Tauron Polska Energia, която е втората най-голяма енергийна компания с страната, предаде Bloomberg. Първичното публично предлагане на акциите (IPO) на Tauron е запланувано за юни и е част от амбициозната програма на правителството да привлече 10 млрд. долара в бюджета до края на тази година чрез продажбата на дялове на държавни компании.

Правителството ще запази 34% дял в комуналната компания в случай, че инвеститорите запишат всички предложени акции. Ако IPO-то на Tauron Polska Energia е успешно, то може да надмине като размери това на полската застрахователна компания PZU, която привлече 8,1 млрд. злоти (2,5 млрд. долара) от своето първично публично предлагане през май, което стана най-голямото за цяла Европа от декември 2007 г.

Полша ще продаде държавни активи за до 10 млрд. долара през тази година, за да компенсира дефицита в бюджета в размер на 52,3 млрд. злоти (16,1 млрд. долара), който се удвои през изминалата финансова година, отчасти и заради мерките за стимулиране на икономиката и заетостта. Правителството на Полша вече е продало или планира да предложи дялове в пет компании за комунални услуги, застрахователна компания, производител на мед, петролна рафинерия, както и дела си във Варшавската фондова борса.

Енергийната компания Tauron планира да похарчи 48,8 млрд. злоти за нови производствени мощности до края на 2020 г. и предвижда да привлече нужното й за тази цел финансиране от дълговите пазари. Тя ще може да увеличи капитала си чрез емитиране на нови акции не по-рано от 18 месеца, след като акциите й започнат да се търгуват на Варшавската фондова борса.

Единственият производител на мед в Полша – минната компания KGHM Polska Miedz, е сред евентуалните участници в IPO-то на Tauron. Швейцарската банка UBS и италианската финансова група UniCredit SpA са двата глобални координатора на първичното публично предлагане, а Bank of America Merrill Lynch и ING ще действат като техни съдружници.

BRE Bank, PKO Bank Polski, Bank Ochrony Srodowiska и DM Trigon ще отговарят за продажбата на акции на местните инвеститори.

Въпреки дълговата криза в Гърция IPO-тата в Европа поставиха рекорд за последните три години по размер на привлечените средства, като европейските компании се представиха по-добре от тези в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още