IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна се завърна в диапазона 35-45 хил. долара

Тя не можа да прескочи ключово техническо равнище

10:59 | 01.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна е на червено отново, след като не успя да прескочи ключово техническо равнище.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поевтинява, след като не можа да достигне 200-дневната си пълзяща средна. Цената бе близо до ключовия праг от около 48 200 долара на 28 март, но оттогава е надолу със 7%, съобщава Bloomberg.

В момента цената остава в диапазона от 35-45 хил. долара, в който се намираше през по-голямата част от 2022 г. Трудностите около достигането на техническото равнище може да доведат до предпазливост относно прогнозите за биткойна.

Към 10:10 ч. криптовалутата поевтинява с 4,8% до 44 842,10 долара.

Цената на биткойна и 200-дневната му пълзяща средна. Графика: Bloomberg LP

Спадовете се пренасят и при другите водещи криптовалути – етерът изтрива 3,9% от цената си, а рипълът - 4,5%. Доуджкойнът е назад със 7,3%.

В четвъртък специализирани медии съобщиха, че евродепутати в две комисии на Европарламента са подкрепили противоречива мярка, която забранява анонимните криптотрансакции – ход, който според индустрията ще ограничи иновациите и правото на поверителност.

По информация на CoinTelegraph става дума за Комисията по икономически и парични въпроси и Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Над 90 евродепутати в Европейския парламент са гласували в подкрепа на предложението, показват документи, видени от CoinDesk.

Предложението трябва да разшири изискванията срещу прането на пари – които важат за стандартни плащания над 1000 евро – и за криптосектора. В рамките му също така се премахва подът за сумата, така че и наредители, и получатели на дори най-малките суми в криптовалута ще трябва да бъдат идентифицирани, включително за трансакции към портфейли без хостване.

Последва силна реакция от индустрията. Главния изпълнителен директор на Coinbase Браян Армстронг направи сравнение с фиатните пари.

„Представете си, че ЕС изисква вашата банка да ви съобщава на властите всеки път, когато си плащате наема, защото трансакцията е над 1000 евро. Или ако изпращате пари на братовчед си, за да му помогнете с пазара, ЕС изисква вашата банка да събира и потвърждава частна информация за вашия братовчед, преди да позволи да му изпратите средства“, написа той в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още