IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна флиртува с най-ниското си равнище от юли 2021 г.

Монетата поевтинява с 3,3% минути след 9:30 ч. българско време до 33 484 долара след уикенд на понижения

10:46 | 09.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна се насочва към равнище, невиждано от юли 2021 г., на фона на по-широко поевтиняване на криптовалутите и оттегляне на инвеститорите като цяло от по-рисковите активи.

Монетата поевтинява за последните 24 часа с 3,3% минути след 9:30 ч. българско време до 33 484 долара, показват данни на CoinDesk. Биткойнът ще достигне до най-ниското си равнище от юли 2021 г., ако отслабне под цената от 32 970 долара.

Цената на биткона през последната седмица. Графика: CoinDesk

На червено е и етерът, който изтрива над 4%, рипълът поевтинява с 1,9%, терата с 4,7%, а солана с 4,6%. Цената на доуджкойна е назад с 3,3%, а на шиба ину със 7,5%. Повечето дигитални валути бяха под натиск през почивните дни и лошото настроение в сектора продължи и в понеделник.

Засилвайки предпазливостта около дигиталните активи, цената на стейбълкойна TerraUSD, свързан с американския долар, спадна под 1 долар през уикенда, преди да се възстанови, припомня Bloomberg.

„Биткойнът продължава да е притиснат от макронатиск и настроенията на пазара като цяло“, посочва за CoinDesk Джо Дипаскале, главен изпълнителен директор на BitBull Capital. По думите му решението на Федералния резерв за увеличаване на основните лихви е довело до волатилност, но движението в посока нагоре е било краткосрочно.

В сряда Фед отговори на очакванията и прие най-голямото лихвено повишение от 22 години насам в размер на 50 базисни пункта, а към момента пазарите се подготвят за последващи такива ходове. Във връзка с въздействието на инфлацията върху домакинствата гуверньорът Джером Пауъл каза, че това е „много неприятно“ и „разбира болката“ на американците.

Пониженията при криптовалутите съвпадат с нова порция понижения на фондовите пазари. В петък на Wall Street технологичният бенчмарк Nasdaq изтри 1,4% ден, след като потъна с 5% (най-лошото му представяне от 2020 г. насам). S&P 500 и Dow Jones Industrial Average отбелязаха по-малки спадове, но въпреки това продължават движението надолу.

Растящите лихвени проценти дават на индивидуалните и институционални инвеститори време да помислят върху прогнозите на криптопазара, посочва за Bloomberg Едул Пател, главен изпълнителен директор на инвестиционната криптоплатформа Mudrex.

Според него тенденцията за понижаване на цените ще продължи и през следващите няколко дни, като биткойнът може да достигне 30 хил. долара. Токенът поевтинява с 27% от началото на годината спрямо спад от над 10% при акциите и облигациите и ръст от 2,5% при златото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
nikiangel
преди 2 години
33k беше сутринта, сега сме вечер и е ...30кАко сутринта е било флиртуване, сега си е чисто е*ане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още