Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Стейбълкоините ще стават все по-разпространени

Те обаче се нуждаят от подобаваща регулация преди да са станали твърде големи, за да фалират

Стейбълкоините ще стават все по-разпространени

Снимка: Bloomberg

В Хонконг парите се издават частно от 1846 г. Банкнотата в портфейла ми е обещание на местното поделение на банката HSBC Holdings да плати стойността, изписана върху нея. Приемайки я, не съм се замислял за кредитоспособността на заемодателя. Който и да я притежава, също ще приеме банкнотата по номинал и няма да иска хонконгски долари, отпечатани от Standard Chartered например (друга банка – бел. прев.), пише Анди Мукърджи за Bloomberg. 

Още по темата
Това, че не се изисква надлежна проверка на кеша, звучи разумно, но всъщност това е изключително ценно свойство на парите навсякъде. Всъщност NQA, или „без въпроси“, е толкова важно, че професорът по финанси от Йейлския университет Гари Гортън и адвокатът на Федералния резерв Джефри Джан го превърнаха в централната част на новото си изследване, озаглавено „Укротяване на дивите стейбълкоини“.

Базираните на блокчейн стейбълкоини като Tether и предстоящата Diem са най-новата форма на частни пари: Токени, които не предлагат спекулативни трепети в стил биткойн, а вместо това търсят приемане като едно към едно клонинги на националните валути. Те биха могли да се превърнат в мощна част от съвременната цифрова икономика, при условие че знаем как да предотвратим бягство от тях.

Доверието във физически пари се осигурява от регулаторите. Тъй като стойността на хонконгската валута е фиксирана към щатския долар, трите институции, които издават банкноти в града (HSBC, Standard Chartered и Bank of China), купуват сертификати за задлъжнялост от паричните власти, като им плащат 1 долар за всеки 7,8 местни единици, които отпечатват. 7,5-те милиона души в Хонконг не трябва да задават допълнителни въпроси относно стойността на парите си.

Но тъй като цифровите стейбълкоини се разпространяват в световен мащаб, NQA може да не е валидно. Това се случи по време на ерата на свободното банкиране в САЩ, когато банкнотите, издадени от кредитор в Тенеси, понякога са били дисконтирани с 20% във Филаделфия. „Имало е постоянно пазарене и спорове относно стойността на банкнотите при транзакциите“, пишат Гортън и Джан. „Частните банкноти на банките са били трудни за използване при транзакции.“

Нещата се променят заради Гражданската война. Президентът Ейбръхъм Линкълн отчаяно е искал да набере пари за военните нужди, като продаде облигации на новоназначени национални кредитори. Законът, приет през 1863 г., също така въвежда единна валута. След това банките са били облагани с данъци за изплащането на други видове банкноти, които постепенно изчезват. Изследователите твърдят, че стейбълкоините са в подобна ситуация. В настоящия регулаторен вакуум те ще се борят да станат NQA пари. За това те ще се нуждаят от благословията на държавата - и нейния надзор. Това засега е в начална фаза, защото бързият растеж на новия продукт изненада регулаторите.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
4
 
7
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Толкова е стейбъл че кон да му го набие, назад откат ще даде.А иначе играта е измислена отдавна, влизаш в пирамидата, купуваш на Х, и почваш да облъчваш другите колко е стейбъл, с надеждата да продадеш на 2Х.
0
 
2
 
6
michaelis23 до: Dr. Vatnikov
преди 2 месеца
може би зарад ей такива раоти с истинските валути и защото опита на банкерите да наложат безкешово общество си напредва кат глеам по план .... за тва се налагат "стейбълкойните" а те и те колко са стейбъл е друга раота ..
0
 
2
 
5
michaelis23 до: Dr. Vatnikov
преди 2 месеца
За по-големи депозити в банката вече се изисква доказателство за произхода на парите. Съществуват и нови правила за закупуване на злато.
0
 
1
 
4
michaelis23 до: Dr. Vatnikov
преди 2 месеца
https://***.faz.net/aktuell/finanzen/meine-finanzen/geld-ausgeben/was-sie-ueber-die-neue-10-000-euro-bargeld-grenze-wissen-muessen-17477648.html
1
 
2
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Една камара глупости и без никакъв довод и отховор на въпроса ЗАЩО стейбълкойните ще изместят валутите! При положение, че стейбълкойн е имитация на дадена валута, как имитацията точно ще замени оригинала? ЗАЩО ми е да ползвам стейбълкойн, вместо истинската валута?? При положение, че когато пуснат дигиталните версии на истинските валути и мантрата "много бързо ставал превода" ще се изпари. ЗАЩО е много лесен въпрос, не е лошо да си го задавате по-често, господа журналисти.

Още от Криптовалути
10 хил. инвеститори държат една трета от биткойните в света