IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стейбълкоините ще стават все по-разпространени

Те обаче се нуждаят от подобаваща регулация преди да са станали твърде големи, за да фалират

21:35 | 10.08.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Но докато технологията на блокчейн е нова, икономическата логика на стейбълкоините не е. Закупуването на такива токени на стойност 100 долара не е по-различно от вложител, депозиращ 100 долара в разплащателна сметка, която запазва стойността си поради застраховката на влоговете и регулаторния контрол. Стейбълкоините ще се нуждаят от подобна основа. Или, ако емитентите искат да избегнат разходите да бъдат търговска банка, регулаторите ще трябва да настояват за прозрачно, едно към едно обезпечаване на пасивите със сигурни активи. Само тогава обществеността ще може надеждно да се доверява на токени, които претендират, че имитират официални разчетни единици - долар, евро, паунд, йена, юан и т.н.

Без тези предпазни мерки позволяването на стейбълкоините да се конкурират с банковите депозити може да породи друг възпламеним финансов продукт. Взаимните фондове на паричния пазар, които си издействаха да не бъдат регулирани като банкови депозити, трябваше да бъдат спасявани два пъти за дузина години: по време на кризата от 2008 г. и след това отново миналата година, когато Covid-19 удари. Гортън и Джан предупреждават, че ако регулаторите изчакат едно десетилетие, емитентите на стейбълкоини ще станат фондове на паричния пазар на бъдещето. Съмненията относно способността на токена да изпълни обещанието си за обмен 1:1 с фиатни пари могат да подтикнат потребителите да образуват опашки за обратно изкупуване. Продажбите на активи на пожар от емитентите могат да засегнат други части на финансите, принуждавайки правителствата „да се намесят със спасителен пакет, когато има финансова паника“, казват изследователите.

На ниво мaлко над 100 милиарда долара, общата пазарна стойност на първите пет стейбълкоини, проследяващи долара - Tether, USD Coin, Binance USD, Dai и Terra USD - е скромна в момента. Но това е така, защото потребителите им са най-често инвеститори в криптовалути. След като Visa започва да приема USD Coin за уреждане на плащания с карти, е само въпрос на време използването им да стане масово. Асоциацията Diem, консорциум между Facebook и други компании и организации с нестопанска цел, е свързана с банка. По този начин доларовият стейбълкоин на Diem може да бъде пуснат в рамките на американската банкова система, а огромният обхват на Facebook може да го накара да излети. Предвид бързите темпове, с които се променя пейзажът, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън е права да казва на американските регулатори да побързат и да въведат регулаторна рамка за стейбълкоините.

Ако регулациите постигнат правилния баланс между подкрепата за иновациите и поддържането на стабилност, САЩ може да не се наложи да последват Китай, емитирайки официална дигитална валута - възможност, която високопоставен служител на Фед допусна наскоро.

Какво ще избере Фед - регулирани частни стейбълкоини, емитирана от централна банка дигитална валута, или и двете? Дори докато останалата част на света очаква отговори, някои решения трябва да бъдат взети веднага. Tether, най-използваният доларов стейбълкоин, е собственост на базираната в Хонконг iFinex Inc. Всяка държава би могла да има крипто или финтех фирма, която да отразява официалната й разчетна единица. Опитът да се регулират субекти, след като вече са станали твърде големи, за да филарат, би бил безсмислен.

Парите през 21 век може да не е необходимо да бъдат официални. Но все пак трябва да са NQA, като хонконгските долари в портфейла ми. Това е сила, която само регулаторите могат да предоставят. Те трябва да я използват добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
nikiangel
преди 2 години
Толкова е стейбъл че кон да му го набие, назад откат ще даде.А иначе играта е измислена отдавна, влизаш в пирамидата, купуваш на Х, и почваш да облъчваш другите колко е стейбъл, с надеждата да продадеш на 2Х.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
може би зарад ей такива раоти с истинските валути и защото опита на банкерите да наложат безкешово общество си напредва кат глеам по план .... за тва се налагат "стейбълкойните" а те и те колко са стейбъл е друга раота ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
За по-големи депозити в банката вече се изисква доказателство за произхода на парите. Съществуват и нови правила за закупуване на злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
https://***.faz.net/aktuell/finanzen/meine-finanzen/geld-ausgeben/was-sie-ueber-die-neue-10-000-euro-bargeld-grenze-wissen-muessen-17477648.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Една камара глупости и без никакъв довод и отховор на въпроса ЗАЩО стейбълкойните ще изместят валутите! При положение, че стейбълкойн е имитация на дадена валута, как имитацията точно ще замени оригинала? ЗАЩО ми е да ползвам стейбълкойн, вместо истинската валута?? При положение, че когато пуснат дигиталните версии на истинските валути и мантрата "много бързо ставал превода" ще се изпари. ЗАЩО е много лесен въпрос, не е лошо да си го задавате по-често, господа журналисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Вие само мечтайте, мечтайте, мечтайте! И кинтите изпървом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Стейбълкоините ще стават все по-разпространени > Народе, споко! Въздух под налягане ще има за всеки под слънцето. Както и в момента има. За едни с дъх на лавандула, да не буйстват, за други с валериана, за други с мирис на изкуствена пържола, за други с дъх на дъвка bi-bip! Ако искате с аромат на жен-шен, с дъх на ухански прилеп - всичко ще има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още