IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BBC обяви списък с линковете към сайта ѝ, които Google "забрави"

Компанията иска по-голяма прозрачност по изпълнението на "правото да бъдеш забравен"

18:07 | 26.06.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

BBC “създаде прецендент” сред медийните организации, като публикува списък с линкове, премахнати от търсенето в Google, разкри ръководителят на компанията, отговарящ за политиката ѝ.

Линковете са отстранени заради “правото да бъдеш забравен”, което беше въведено по искане на Европейския съд. То позволява на потребителите да подават заявки кои линкове искат да бъдат премахнати, в случай, че съдържат името на въпросната личност.

BBC публикува списък с връзките, които са отстранени до момента. Компанията ще продължи да прави това, посочва директорът на редакционната политика Дейвид Джордан.

“Невъзможно е да има смислени дебати, ако нямаш представа за това, което се изважда от списъка”, допълва той.

По думите му от отделните медийни организации зависи да решат как да бъдат прозрачни и да споделят с аудиторията какво е премахнато. Според Джордан BBC е дала началото, “без да бъде провокативна”.

Експертът отрече предположението, че публикуването на линковете ще привлече повече внимание към тези, които искат да бъдат “забравени”.

“Това не прави историите по-лесни за откриване за тези, които търсят въпросното име”, коментира Джордан.

След като съдът обяви решението си за “правото да бъдеш забравен”, Google го определи като “разочароващо". Защитниците на правата в интернет пък са притеснени, че правилото представлява вид цензура.

Скоро след решението Google започна да информира медийните организации, когато даден линк бъде отстранен от резултатите от търсенето - ход, който разгневи регулаторите.

Джордан похвали търсачката, че продължава да информира медиите, но призова за въвеждането на по-добра система за консултации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
pioner
преди 8 години
Прегледах много внимателно списъка с изтритите имена и меко казано съм притеснен от това каква информация се позволява да се изтрива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още