IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google използва онлайн опита си в телевизионните реклами

Компанията тества тясно таргетирани реклами към телевизионна аудитория

10:10 | 24.03.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Google насочва своя подход в рекламата, залагащ предимно на данните, към по-традиционния свят на рекламата. Или поне го прави в Канзас Сити, пише Wall Street Journal.

Компанията стартира пробна версия на местни телевизионни реклами, насочени към абонатите на Fiber - интернет и видео услуга. Насочването на рекламите става по географското положение, типа на програмата, която се показва, или по историята на предишните гледания.

Подобно на други компании Google се опитва да използва предимствата на големите обеми от данни за онлайн рекламата в телевизията. И въпреки че не е единствената фирма, която ескпериментира с таргетираното телевизионно пространство, силните позиции на Google в онлайн пространството вероятно ще събудят интереса на маркетолозите по отношение на това какво могат да правят с телевизията.

Рекламите в Канзас Сити ще се появяват по време на вече съществуващи рекламни паузи заедно с националните реклами, докато текат предавания на живо или на запис. Местните рекламодатели ще плащат за рекламите и ще могат да ограничават до колко пъти да се показват по отделна телевизия, посочват от Google.

“Наистина интересното тук е поведенческият аспект”, твърди Питър Стейблър, анализатор на Wells Fargo. “Това е напълно нов свят и много интересна връзка между таргетирането в интернет и традиционната телевизия”.

В интернет Google събира много информация за своите потребители благодарение на заявките за търсене в търсачката на компанията, ползването на нейния браузър Chrome, от Gmail, YouTube и Maps. Освен това следи потребителите кои сайтове посещават най-често, дори и когато не са влезли в акаунтите си във въпросните услуги. Благодарение на цялата тази активност Google разпознава възрастта на потребителя, пола му, доходите му, местоположението и интересите му. Всички тези данни компанията използва, за да му показва по-релевантни реклами онлайн.

Това ѝ позволява да иска по-високи цени за реклама, защото успява да ги насочи към точно определена аудитория, която вижда рекламните послания. Сега Google иска да повтори всичко това в сферата на телевизионната реклама - система, която е базирана до голяма степен на демографски категории като пол и възраст.

През последните няколко години доставчиците на кабелна и сателитна телевизия като Comcast и Dish полагат все по-големи усилия в използването на онлайн данни за създаването на подобен тип реклами.

Абонатите имат право да се откажат от рекламите, създавани въз основа на историята им в Google. Засега инициативата на Google е ограничена само в Канзас Сити и обхваща само абонатите на Google Fiber, които плащат абонаментни такси в размер на 120 до 130 долара месечно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още