IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Liberty Global затвърди холандските си позиции

Американският медиен концерн придоби местния кабелен оператор Ziggo за 10 млрд. евро

12:19 | 27.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Целта пред&nbsp;Ziggo е да достигне до 90% от домакинствата в Холандия. <em>Снимка: компанията</em></p>

Целта пред Ziggo е да достигне до 90% от домакинствата в Холандия. Снимка: компанията

Най-голямата в света компания за кабелна телевизия Liberty Global купува холандския кабелен оператор Ziggo в сделка за десет милиарда евро. Това съобщиха от двете компании в понеделник. Liberty Global ще плати съответно 34,53 евро за акция на Ziggo. През октомври Ziggo отклони предложението за придобиване от Liberty като „неуместно“.

Liberty Global е част от медийната империя на тексасеца Джон Мълоун. В Германия дружеството е собственик на кабелния оператор Unity Media и Kabel Baden-Württemberg. В Ziggo Liberty Global досега държеше около 30 на сто и бе основен акционер на дружеството. През миналата година Ziggo постигна приходи от продажби в размер на 1,6 милиарда евро и почти удвои печалбата си до 347 милиона евро. На фондовия пазар компанията се оценява на почти 7 милиарда евро. 

В момента Liberty Global купува кабелни оператори из цяла Европа - в Германия групата придоби Unity Media и Kabel BW. С телевизионните кабели, които вече са под земята, може да бъдат предложени и евтини и бързи връзки за интернет и телефония. Целта на Liberty Global очевидно е да се превърне в гигант на европейския пазар, който все още е силно фрагментиран. 

В края на демекври Liberty Global поднови опитите си за придобиване на пълен контрол върху Ziggo, вследствие на което акциите на холандския кабелен оператор поскъпнаха с 5,4% за ден.

Едва преди няколко седмици холандският оператор се сдоби с нов главен изпълнителен директор – бившият шеф на Deutsche Telekom Рене Оберман оглави компанията. Той и останалата част от мениджмънта единодушно подкрепят сделката, се казва в съобщение на оператора. Целта пред Liberty Global и Ziggo е да достигнат заедно до над 90 на сто от всички холандски домакинства.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още