Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Медии

Мърдок отписа и финансово The Sun

Коронакризата и свързаните със скандала с подслушваните телефони разходи натежаха над финансовите резултати

Мърдок отписа и финансово The Sun

Снимка: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

В продължение на десетилетия The Sun беше един от най-четените вестници във Великобритания. Таблоидът достига до повече от 2 милиона души на хартия всеки ден и се твърди, че над 130 милиона души го четат в мрежата всеки месец. Читателите обичат сензационните заглавия. Влиятелните в политиката и бизнеса се опасяваха от кампаниите на медията. Машина за печатане на пари за собственика Рупърт Мърдок, един от най-богатите и мощни медийни предприемачи в света, който притежава и десния американски телевизионен оператор Fox. В момента таблоидът е вторият по читаемост всекидневник на Острова след The Daily Mail.

Корпорацията притежава The Sun, The Sun on Sunday и сайта на The Sun.

Още по темата

И сега всичко това вече не би трябвало да струва нищо? Поне това става ясно от документи към отчета, публикувани от собственика News Group. Според тях Мърдок е определил нулева стойност на баланса на вестниците с марката Sun, съобщават Guardian и New York Times.

Причината за внезапното отписване очевидно са и загубите, които са настъпили по време на причинената от коронавируса криза. Съответно News Group, към която принадлежи Sun, утрои загубата си преди данъци до над 200 милиона паунда през изминалата фискална година, приключила през юни 2020 г. Загубата се увеличава с 23%, преди всичко поради спада на приходите от продажби и реклама.

Подобно на много вестници, особено тези, които разчитат на пътуващите до офисите си, и The Sun страдаше по време на пандемията. В първите месеци на кризата рекламните пазари замръзнаха. Поради спада в печатната реклама и загубата на тираж, „издателските права и заглавия“ на компанията бяха записани в отчета с обезценка от 84 милиона британски лири. Намаляването на дългосрочните прогнози за паричния поток от компанията доведе до обезценка, като балансовата стойност на тези активи е нулева.

Финансовата декларация показа, че компанията все още се бори с с разходите за скандала с подслушванията на телефони, който доминираше в заглавията на Великобритания преди повече от 10 години. Компанията, която публикува и сестринската новинарска организация на The Sun, The News of the World, докато не се препъна от скандала и не бе закрита през 2011 г., съобщи, че е почти удвоила сумата, която е заделила за заплащане на съдебни такси и щети, свързани със скандала, до 52 милиона британски лири. Именно по-голямата част от отписването сега, около 80 процента, е свързана със скандала с подслушването. Години наред журналистите на Мърдок са записвали телефонните разговори на хиляди политици, знаменитости и дори членове на кралското семейство, а това предизвика сериозен медиен скандал и уволнения в медийните компании.

А бившият главен редактор на закрития британски вестник News of the World Анди Коулсън беше осъден на 18 месеца затвор. Коулсън беше признат за виновен по делото за незаконно подслушване на телефони, извършвано от журналисти на таблоида. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Медии
Кои са най-честите грешки при избора на дизайн за рекламните опаковки