IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият редактор на News of the World бе осъден на 18 месеца затвор

Трима други журналисти от таблоида също получиха присъди заради скандала с подслушванията на телефони

17:50 | 04.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Коулсън носил най-голяма вина за подслушванията, тъй като е знаел за тях и ги е насърчавал, вместо да ги прекрати. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Коулсън носил най-голяма вина за подслушванията, тъй като е знаел за тях и ги е насърчавал, вместо да ги прекрати. Снимка: Ройтерс

Бившият главен редактор на закрития преди повече от три години британски вестник News of the World Анди Коулсън беше осъден на 18 месеца затвор, съобщава BBC. Коулсън беше признат за виновен по делото за незаконно подслушване на телефони, извършвано от журналисти на таблоида.

Журналистът, който е бивш говорител на премиера Дейвид Камерън, е бил редактор на изданието от 2003 до 2007 г. През миналата седмица той бе признат за виновен в заговор за незаконно подслушване на гласовите пощи на мобилни телефони след продължил цели осем месеца съдебен процес в главния наказателен съд на Англия и Уелс. 

18-те месеца обаче не бяха най-лошата възможност, защото максималната присъда, която можеше да бъде наложена на 46-годишния подсъдим, бе цели две години затвор. При произнасянето на решението съдията Джон Сондърс заяви, че Коулсън носи най-голяма вина за подслушванията, тъй като е знаел за тях и ги е насърчавал, вместо да ги прекрати.

Трима други журналисти от таблоида - Грег Мискю, Невил Търлбек и Джеймс Уедъръп - също получиха присъди. Първите двама - за шест месеца затвор, а третия – за 4 месеца условно. Бившият частен детектив Глен Мълкеър, който е бил извършител на повечето от подслушванията, бе осъден на шест месеца условно. Всичките четирима са получили по-малки присъди, защото са се признали за виновни.

Ребека Брукс, също бивш главен редактор на News of the World и впоследствие шеф на британския вестникарски клон на медийната империя News Corp на Рупърт Мърдок, която е имала любовна връзка с Коулсън, бе оправдана за телефонното хакерство и по други обвинения. За невинни бяха обявени и други четирима подсъдими.

Припомняме, че след разкритията за подслушване на телефоните на политици, популярни личности, спортисти и дори на убито момиче, Рупърт Мърдок бе принуден да закрие таблоида през 2011 г. По време на съдебния процес стана известно, че за нуждите на медията са били следени разговорите на около 5 500 души, сред които принцовете Уилям и Хари, актьора Даниел Крейг, манекенките Кейт Мос и Ел Макферсън и бившия треньор на английския национален отбор по футбол Свен Йоран-Ериксон.

В момента медийната империя на Мърдок притежава вестниците The Wall Street Journal, The Times, The Sun, The New York Post, а също и 20th Century Fox, телевизионния канал Fox News и операторите Sky Deutschland, Sky Italia, Foxtel. Корпорацията е собственост и на рекламната агенция News Outdoor, информационната агенция Dow Jones, радиостанциите Best FM, Ultra, руското "Наше радио". Преди три компанията продаде на загуба социалната мрежа MySpace.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още