Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Медии

Радио “Свободна Европа” се завръща в България и Румъния

Програмата започва през декември тази година, като ще предлага мултимедийно покритие и анализи на двата езика

Радио “Свободна Европа” се завръща в България и Румъния

Снимка: Pixabay

14 години след като прекрати дейността си в България, радио „Свободна Европа“ отново се завръща у нас. Това става ясно от интернет страницата на медийната група RFE/RL, от която то е част. И ако новината на първо четене звучи чудесно, защото към общия медиен пейзаж ще се прибавят стойностни и безпристрастни анализи и новини, то на второ четене е леко плашеща, защото очевидно медийната среда и свободата на словото са твърде далеч от мястото, на което трябва да бъдат.

Според официалното съобщение целта на завръщането е да се направи опит да се засили медийната среда в страната. „Правителствени служители, представители на гражданското общество и журналисти изразиха загриженост, че дезинформацията, корупцията и социалното разделение подкопават политическата система“, се посочва още в съобщението.

Радиото се завръща и в Румъния.

Програмата прекрати дейността си у нас през 2004 г., а в Румъния - през 2008 г., като периодът съвпадна с присъединяването на двете страни към НАТО и ЕС.

"Надяваме се по-специално, че нашите репортажи, разработени от местни журналисти, ще помогнат за израстването на свободните медии, ще насърчат изповядването на демократичните ценности и институции и ще поддържат дискусията за членството в НАТО, ЕС и западните организации. Очакваме с нетърпение да си сътрудничим с независими местни медии и с гражданското общество", коментира президентът на медията Томас Кент, цитиран в съобщението.

Очаква се Радио „Свободна Европа“ да стартира през декември тази година, като ще предлага мултимедийно покритие и анализи на български и румънски. Програмата ще си партнира с местни медии, за да се разширят съществуващите проекти, които насърчават публичната отчетност и разкриват фалшиви новини.

"Свободна Европа" вече има сериозни ангажименти на Балканите със своите бюра в Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна Гора и Сърбия. Освен това има и програма на румънски език за Молдова, се посочва още в анонса. 

Мрежата от репортери на RFE/RL обслужва аудитория от 26 милиона души в 25 страни, които са подбрани заради ограничената свобода на словото или непълно развитата медийна среда. Тя е независима медийна организация, която се финансира с грант от Американския Конгрес. Създадена е през 1949 г. в САЩ, пише в съобщението на сайта на медията.  

Важно е да припомним още, че „Свободна Европа“ изигра ключова роля по време на Студената война чрез информационни емисии за страните от Източния блок.

Във времената, когато западни вестници, списания или книги не можеха да пробият „желязната завеса“, до аудиторията успяваха да достигнат без цензура единствено радиовълните. „Свободна Европа“ всъщност дълго време беше единственият адекватен източник на информация за ключовите събития в самия Източен блок. Примерите са много, ще споменем само един – аварията в Чернобил, която беше неглижирана от всички други медии в комунистическите страни.

Завръщането на програмата безспорно ще бъде глътка свеж въздух, но е и повод сериозно да се замислим какво е състоянието на българските и румънски медии и дали изобщо в двете страни има свобода на словото - толкова години след падането на желязната завеса...

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

3
 
4
 
9
honaniga до: 0pk
преди 2 години
Няма профилна снимка
Прав си. Ние сме за Изтока. Не сме за западната цивилизация.
7
 
6
 
8
преди 2 години
Някой няма ли да се сети най-накрая да пусне радио "Свободни от геьовска Европа"?
3
 
5
 
7
Money до: Sakamano
преди 2 години
М-да, за съжаление вместо да водим смислени дискусии, отново ще се замерваме с идеологически лозунги
6
 
9
 
6
Sakamano до: national power
преди 2 години
Защо не, само вие ли искате да дезинформирате?
10
 
14
 
5
преди 2 години
Няма профилна снимка
Отсега знам кои ще се изявяват там агента Алберт агент Ивайло Агент Сашо 11 Сугарето Драгалевския лаборант крадец Огнян Минчев Прокопиев народопсихолога Харалан Калин Янакиев един дет гледа страшно с едното око че му забравих името.Рошко Банов видни апологети на демокрацията и мастити защитници на свободното платено слово. И от сега знам какво ще говорят.90% ще се плюят Русия и Китай и ше се хвали великия Запад.И 10 % ще се плюят българи които с нещо пречат на техните интереси.
Всичката тая независимост и свобода са платени от Американския конкрес.Ей тия са истината и пътят и животът....

Още от Медии
КЗК разреши на Нова да придобие Канал 3