Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Международни пазари

Заетостта в САЩ нараства над очакванията

Увеличава се опасността от прегряване на пазара на труда

Заетостта в САЩ нараства над очакванията

Снимка: Архив Ройтерс

Заетостта в САЩ продължава да нараства през ноември със 190 хиляди нови работни места, което е далеч от очакванията на анкетираните от Ройтерс анализатори за 185 хиляди, съобщава CNBC. В същото време те са по-малко в сравнение с предходния месец, когато бяха отчетени нови 235 хиляди работни места, показва анализът на частната HR компания ADP и Moody's Analytics.

За промишлеността ноември се оказа най-добрият месец от годината със създадени 40 хиляди нови работни места. Компаниите от сектора на услугите прибавят още 155 хиляди служители към положителните данни.

Според главния икономист на рейтинговата агенция Moody’s Марк Занди обаче има опасност пазарът на труда в САЩ да прегрее през следващата година.

Още по темата

Така или иначе последните резултати от пазара на труда показват, че икономиката се е възстановила напълно след тежкия сезон на ураганите.

Данните за новите работни места идват малко след отчетената от правителството безработица от 4,1%, което е най-ниското ниво от 17 години насам.

Освен промишлеността и услугите голям принос за ръста имат още образованието и здравеопазването с 54 хиляди нови професионалисти, а приносът на сектора на услугите е от още 47 хиляди работни места. Съвсем логично заради сезона в строителството пък има спад на работещите с 4 000.

От централната банка на страната са на мнение, че икономиката на САЩ доближава момента на пълна заетост. Средният почасов доход през октомври се увеличава с 2,4%.

Тъй като пазарът на труда продължава да се свива, а заплатите нарастват, за работодателите ще става все по трудно да задържат квалифицираните си таланти, коментира Аху Илдирмаз, вицепрезидент на ADP Research Institute, цитиран от CNBC. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Международни пазари
Мей: Преходният период след Brexit трябва да приключи до изборите през 2022 г.