IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Убийството на Кашоги е било заговор

То е планирано дни преди смъртта му, твърди турският президент

13:30 | 23.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ердоган по време на изказването си в Анкара. Снимка: Ройтерс</p>

Ердоган по време на изказването си в Анкара. Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини открито Саудитска Арбия в „ужасяващото“ убийство на критичния към властта в Рияд журналист Джамал Кашоги.

Турция разполагала със „силни доказателства в ръцете си“, поясни по време на заседание на парламентарната фракция на консервативната АКП в Анкара Ердоган. Обяснението на Саудитска Арабия, че няколко членове на тайните служби са отговорни за деянието, не е достатъчно, каза президентът. Той нямал никакви съмнения за приятелството му с принц Салман, но „ние трябва да научим кой е отговорен за това политическо убийство“. 

Като цяло Ердоган не предостави нови данни и пресъздаде убийството с досега известните данни, но призова властите в Рияд да експулсират в Турция виновните за смъртта на журналиста дисидент. „Деянието е извършено в Турция, затова и делото трябва да се води в Турция“, твърди турският държавен глава.

По думите на турския президент записи от камери за видеонаблюдение показват, че Кашоги не е напуснал сградата на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Турският президент поясни още, че камерите в консулството са били отстранени.

Ердоган предостави информация и отпреди инцидента от турска гледна точка, от момента, в който Кашоги влиза в консулството на 2 октомври. Според него няколко души от Саудитска Арабия яь пристигнали в деня преди изчезването на журналиста. Ердоган споменава "три екипа". Единият е "проигравал" предварително убийството в Белградската гора и квартал Ялова извън Истанбул. В деня на убийството те са влезли в консулството независимо един от друг между 9:50 и 11:00 часа местно време, за да се срещнат вътре. 

По думите му саудитски екип от трима души е пристигнал в Истанбул дни преди убийството на Кашоги, а екип от 15 саудитски представители е влязъл в консулството в деня на убийството, като те са пътували в два самолета.

Турските доказателствата сочели още, че Кашоги е бил убит по жесток начин. Ердоган попита настойчиво и защо до момента тялото на журналиста не е намерено.

Саудитският журналист Джамал Кашоги, който в последните години критикуваше силно властите в Рияд, изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското дипломатическо представителство в Истанбул, за да получи документи за предстоящата си сватба. Саудитска Арабия призна в събота, че той е починал, но твърди, че това е било инцидент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 6
KPetkov
преди 5 години
Бате Ердо и той сега врънка добрият си приятел за някой и друг барел :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още