IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетът на Apple: Пазарът на iPhone е наситен

Компанията е в криза на средната възраст, нужно е волско търпение, твърди аназатор

09:02 | 30.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple Inc. отчете първото си намаление на приходите и печалбата си за Коледно тримесечие от десетилетие насам и предупреди, че забавянето на основния бизнес с iPhone и слабостта в Китай ще се прехвърлят и през в тази година. 

Приходите на компанията спаднаха с 4,5% до 84,31 млрд. долара за трите месеца, приключили на 29 декември, докато печалбата леко спадна до 19,97 млрд. долара. Apple се сблъсква на собствения си пазар с нарастващото нежелание на собствениците на смартфони да надграждат устройствата си до по-скъпи устройства, а в Китай – от конкуренцията от богати на функции телефони с по-ниски цени. Продажбите на iPhone отчитат спад с 15% през тримесечието, предава Bloomberg.

Отчетът от вторник удължава един от най-бурните периоди на Apple по време на главния изпълнителен директор Тим Кук. Месецът започна, когато той неочаквано намали прогнозата си за приходите на Apple за първи път от повече от 15 години и предизвика у инвеститорите опасения за растежа.

Освен неуспехите в бизнеса Apple също така се стреми да поправи техническия проблем в системата за видео разговори FaceTime, която позволява на повикващите да подслушват потребителите на iPhone, iPad и Mac. Бъгът, за който бе съобщено от потребители в социалните медии в понеделник, представлява сериозен удар за компанията, която рекламира ангажимента си към неприкосновеността на личния живот. Това е един от най-големите проблеми на компанията до момента, свързани с опазването на личните данни, пише Bloomberg.

На фона на сътресенията Кук демонстрира доверие по време на разговора с анализаторите. „Макроикономическите фактори ще дойдат и ще си отидат, но виждаме голяма полза в това да продължаваме да се фокусираме върху нещата, които можем да контролираме“, каза той.

Главният изпълнителен директор, който обикновено не е склонен да обсъжда бъдещи продукти, заяви, че компанията има силен набор от продукти и услуги, които ще аноснира по-късно тази година. „Apple има иновации, като никоя друга компания в света, и ние не вдигаме крак от педала на газта", каза Кук.

Книжата на Apple се обезцениха с 1 на сто през деня, но се повишиха с почти 6 на сто в разширената сесия до 163,50 долара. Акциите се понижиха с около 30% от началото на октомври и оттогава компанията отстъпи позицията си на най-ценна компания в света за сметка на Amazon.com Inc. и на Microsoft Corp.

Поскъпването в следборсовата сесия повиши акциите, които през тази година се представят по-слабо в сравнение с книжата на другите технологични гиганти, които са по-малко зависими от Китай. Книжата на Amazon, Microsoft и Alphabet Inc. са с ръст от началото на годината, като помогнаха за преодоляването на част от тежките загуби, които технологичният сектор понесе в края на миналата година.

Най-големите предизвикателства на Apple са двойни: спадащите приходи на бизнеса със iPhone, който съставлява почти две трети от продажбите, и неспособността да стимулира достатъчно растеж в по-малките подразделяния, като услугите и носимите устройства, които да компенсират незадоволително представящия се пазар на смартфони.

Клиентите не са склонни да плащат за флагманския iPhone, който увеличи началната си цена с повече от 50% през последните години до близо 1000 долара. Търсенето на iPhone XR, по-евтината опция, пусната през октомври, не отговаря на очакванията на компанията, което я принуди да намали производството.

Продажбите на iPhone, които представляват две трети от общите приходи, са паднали до 51,98 млрд. долара от 61,1 млрд. долара година по-рано.

„Те са в криза на средната възраст", казва Стив Милунович, анализатор в Wolfe Research, изследователска фирма за капиталови инвестиции. „Пазарът на iPhone е зрял. Изисква се волско търпение".

Неприятностите по отношение на iPhone са особено ясно изразени в Китай, където общите приходи на Apple спадат с 27% до 13,17 млрд. долара. Местните конкуренти на пазара на смартфони като Huawei Technologies Co. и Xiaomi Corp. все по-често пускат конкурентни телефони на по-ниски цени, докато WeChat, приложение за съобщения, плащания и други услуги, редуцира разликата между iOS на Apple и Android, пише The Wall Street Journal.

Последна актуализация: 14:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още