IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На път с Posoka: Египет - поне веднъж в живота

Интересът към страната продължава да расте, защото през последните години тя стана още по-достъпна и развита за туристите

13:56 | 16.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимки: Pixabay</em></p>

Снимки: Pixabay

Преди коледните и новогодишните празници Investor.bg и туристическата агенция Posoka.com стартирахме съвместна поредица в рубриката “На път”, в която ще ви отведем на екзотични пътешествия до едни от най-красивите кътчета на планетата.

Къде може да посрещнете Нова година по бански, какъв бюджет да си подготвите за екзотична екскурзия, на какъв език говорят в Мавриций, каква е валутата в Малдивите, какво да не пропускате и за какво да внимавате, когато тръгвате на екскузиия до далечна дестинация - на тези и още въпроси отговарят туристическите експерти от Posoka.com.

Първата дестинация беше Малдивите, последваха Кения и Занзибар, а днес представяме Египет.

По кое време на годината е най-добре да се посети?

Египет е страхотна възможност да избягате от студените есенни и зимни дни и да се отдадете на лятна почивка и приключения. Най-подходящото време за посещение на дестинацията е между октомри и април, като пиковият сезон е между декември и февруари. Това го прави и идеално предложение за екзотично и незабравимо местенце, където срещу по-нисък бюджет да отпразнувате коледните и новогодишните празници.

Какъв е ориентировъчният бюджет, който да си подготвим за посещение на дестинацията?

Според категорията хотел и периода на пътуване бюджетът е различен. Средно всеки, който иска да отиде до Египет, трябва да отдели около 1500 лв. Такива са средните цени на екскурзионните пакети и в Posoka.com. Те включват както самолетните билети, трансфер между летището и хотела, така и шест или седем нощувки на база изхранване All inclusive в луксозни комплекси.

В Posoka.com, например, работят с много добри хотелски комплекси на самия морски бряг. Самите комплекси са като мини градове, с много и различни басейни, джакузита и водни атракциони, барове и ресторанти, а цялата консумация и ползването на атракционите от туристите се включва в цената на пакетите. За всички, които искат да си подарят морска лятна почивка през зимата, този тип предложения са повече от идеални. А за по-големите приключенци, предлагаме и много допълнителни екскурзии, круизи и шнорхелинг.

Трябват ли визи?

При пътуване за Арабска република Египет е необходимо да притежавате задграничен паспорт с валидност поне 6 месеца след датата на влизането в страната, както и египетска входна виза преди влизане в Египет. Тя може да се извади на летището в Египет срещу 25 долара. Те се продават в банкови офиси, намиращи се в транзитната зона преди паспортния контрол.

Специално внимание трябва да проявяват притежателите на дипломатически и служебни паспорти. Между България и Египет няма подписана спогодба за освобождаването на дипломатическите и специални паспорти от визи и носителите на дипломатически паспорти задължително трябва да се снабдят с египетска входна виза от посолството на Египет в София или други египетски дипломатически представителства в чужбина, независимо дали пътуват в лично или служебно качество.

кайро кайро

Трябва ли да се направят конкретни ваксини?

Не, такива не се изискват за пристигащите от България. Министерството на здравеопазването на Египет изисква само от пристигащи от страни с висок риск за жълта треска и полиомиелит да предоставят имунизационна книжка с имунизации срещу жълта треска и полиомиелит. За щастие, България не е попада в този списък и туристите могат да пътуват до там без задължителна допълнителна ваксинация.

Кои са вкусовете на Египет?

Египет е много вкусна дестинация, там е характерна арабската кухня, а вкусовете й идват още от миналото. Древните египтяни са известни с това, че са използвали много чесън и лук в ежедневния ястия. Прясно пюре от чесън и подправки се използват в доматената салата, както и при приготвяне на пикантни пълнени варени или печени патладжани. Чесън, пържен с кориандър, е друга интересна подправка, която се добавя към различни ястия.

Хлябът формира гръбнака на египетската кухня. Дълги години правителството дори е субсидирало произвеждането на хляб, но през 70-те години на ХХ век, когато се повишава цената на хляба, правителството премахва субсидиите, което води до избухването на бунтове в страната.

Сред най-известните ястия, които може да опитате в Египет, са Фул Медамес и Кушари, което представлява  смес от ориз, леща, макарони, както и пълнени гълъби с ориз, различни ястия с ориз и зеленчуци, шаурма, кебап, фалафел и др. Характерна за арабската кухня е и традиционната им арабска питка – тя се използва за топене в различни сосове, хумус, или пък се пълни с месо, зеленчуци или фалафели.

Каква валута се използва там и на какъв език говорят местните?

Местните, които са в туристичеките дестинации и хотелите, говорят английски, но официалният език в страната е арабски.

Може да се ползват американски долари навсякъде в туристическите дестинации. Официалната валута е египетска лира.

Кои са трите най-ценни съвета към всеки, на когото му предстои да отиде в Египет за пръв път?

1. Жените трябва да избягват да носят провокативно облекло по улиците.

Египет е предимно мюсюлманска страна, а алкохолните напитки са забранени за стриктно спазващите религията. Добрата новина е, че египтяните са толерантни към не мюсюлманите и туристите и не представлява особена трудност да си вземете алкохолна напитка от ресторантите, баровете и магазините за алкохол, както и в хотелските комплекси. Но трябва да имате предвид, че алкохолът не е на почит при тях, особено покрай празника им Рамадан.

Отново поради религиозните особености, жените е препоръчително да не пушат на публични места и е добре да избягват носенето на провокативно облекло по улиците от типа на къси поли, широко деколте или прекалено къси ръкави.

2. Предприемайте само организирани от лицензирани турагенции екскурзии

Пазете се от джебчии и в улична обстановка не преминавайте през заграждения, поставени от органите на реда. Не влизайте в пререкания с полицията – дори когато смятате, че имате право. Не са препоръчителни самостоятелни и неорганизирани пътувания по суша на цялата територия на страната. За посещения на туристическите обекти извън Кайро най-добре е да се обърнете към лицензирана туристическа агенция и да не прибягвате до предлагани услуги на частни лица. Пътуванията в пустинята, в пограничните райони на Египет с Либия и Судан, както и от Египет в Ивицата Газа (Северен Синай), крият съществен риск за сигурността ви, затова не ви съветваме да се ангажирате с подобно пътуване.

3. Предвидете си дребни за бакшиши

Даването на бакшиш в Египет не само че е приемливо, но и се очаква от Вас. Учтиво е да оставите около 10% бакшиш в ресторант или в баровете. За пиколата в хотелите, както и за камерите, също трябва да предвидите бакшиш.

Коя забележителност не трябва да пропускаме, когато отидем там за пръв път?

Много е трудно да се ограничим само до една. В пакетите на Posoka.com се предлагат морски разходки и круизи до различни красиви места, едно от които съвсем  заслужено носи името „Райският остров“. Задължително Ви съветваме да отидете на гмуркане и шнорхелинг в красивите рифове на Червено море.

Препоръчваме още да се възползвате и да си запазите допълнителни екскурзии до Луксор, Карнак, храма на Хатшепсут, Долината на царете, както и до Кайро, където да се насладите на Египетския музей, който пази най-голямата колекция с антики от времето на фараоните в света, както и Пирамидите в Гиза - едно от Седемте чудеса на Древния свят. Заслужава си да видите и Сфинкса в Гиза – най-големия, най-стария и най-известния от безбройните запазени сфинксове в Египет.

Незабравимото и романтично изживяване е гарантирано и по време на друга голяма атракция, от която си заслужава да станете част – вечерното шоу „Звук и светлина“ на Египетските пирамиди в Гиза. Може да потеглите и на вечерен круиз по река Нил, в който да се насладите на вкусна вечеря и атрактивно ориенталско шоу, докато плавате по едни от най-древните води в света.

Предвид COVID обстановката как се случва достъпът и пътуването до Египет? Може ли да се каже, че е безопасна дестинация?

Ситуацията с овладяването на COVID-19 в Египет е сравнително спокойна от гледна точка на брой случаи. Към декември тенденцията в страната е към намаляване на регистрираните заразени. Достъпът до Египет се осъществява чрез чартърни полети през целия туристически сезон. Към момента от туристите от България се изисква за влизане в страната да предоставят отрицателен PCR тест за коронавирус, направен до 72  часа преди директния им полет или ваксинационен сертификат за COVID-19. Предвид динамичната ситуация съветваме, преди да се отправите на екскурзия където и да било, да проверите актуалната информация в Министерството на външните работи или да се допитате до туристическата си агенция за подробности.

През последните 2 години пътуванията до далечни дестинации претърпяха големи промени, промени ли се интересът към Египет като дестинация?

Египет винаги е била дестинация на световно ниво. Интересът към нея продължава да расте, защото през последните години тя стана още по-достъпна и развита за туристите. Поне веднъж в живота си човек трябва да я посети и да види едно седемте чудеса на света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още