IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застраховките за пътуване пестят нерви, но не носят много пари

В условията на пандемия все повече авиокомпании и хотели имат гъвкава политика при резервациите

15:31 | 05.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

При растящите опасения от омикрон варианта на коронавируса и преди пътуванията през зимния сезон, много туристи ще опитат да направят застраховка, но те трябва да имат предвид, че полиците имат слаби места, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Този вид застраховки отново стават популярни, но изплатените суми за анулиране на пътуването не са особено големи и полиците често няма да покрият изцяло разходите за престой под карантина. Поради все по-голямата гъвкавост на резервациите за полети и настаняване в хотели, застраховката за пътуване може би се оказва само илюзия за сигурност.

Търсенето на пазара на стойност 21 милиарда долара почти изчезна в ранните етапи на пандемията, но оттогава се върна и дори надмина нивата от преди коронавируса, според данни на Squaremouth, която сравнява застраховки за пътувания.

Основната причина е, че застрахователите се адаптираха и включиха нови предложения, които са съобразени по-добре с рисковете от пандемията, като неочаквани затваряния и разходи за лечение на Covid в непозната страна.

Пандемията предизвика фундаментална промяна в начина, по който доставчиците и потребителите гледат на застраховката за пътуване както в Европа, така и в САЩ, както и кой купува продукта, посочва Bloomberg.

Преди застраховката при пътуване се продаваше главно на пенсионери, които са имали здравословни проблеми и пътуват в чужбина. Сега по-младите хора купуват полици, насочени към защита срещу последиците от вируса, включително принудителна карантина в хотели и медицински грижи, показват данни на Squaremouth.

Сега са търсени застраховките, които предлагат защита при отмяна на пътуването при каквито и да е обстоятелства. Но те са с около 40% по-скъпи от други пакети, а изплащаните суми са намалени, условията са затегнати.

"В исторически план се възстановяваше 75% от сумата, сега някои доставчици са намалили този процент до 50 насто", казва Меган Монкриф, главен маркетинг директор на Squaremouth.

С развитието на пандемията и разпространението на ваксините, секторът на пътуванията се нагоди и даде на потребителите по-голяма гъвкавост. Авиокомпаниите се отказват от такси за смяна на полети и повечето хотели позволяват анулиране на резервации в кратък срок. Това измества фокуса на туристическите застрахователи към политики, които защитават хората, след като са напуснали дома си.

Началото на пандемията засегна европейските застрахователи особено силно, тъй като техните полици покриваха анулирания, причинени от затваряне на граници. Това се случи в първите месеци след появата на заболяването и започна да се повтаря сега с появата на омикрон варианта на коронавируса.

В началото индустрията беше хваната неподготвена от потока от искове и беше принудена да премине в отстъпление. Компании като британския застрахователен гигант Aviva предприеха безпрецедентната стъпка и спряха да продават полици за пътуване през март 2020 г. Компанията се завърна в продажбата на туристически застраховки едва по-рано през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още