Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Джером Пауъл: Пресякохме много червени линии, които не бяха пресичани досега

Управителят на Фед изрази скептицизъм за въвеждането на отрицателни лихвени проценти

Джером Пауъл: Пресякохме много червени линии, които не бяха пресичани досега

Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл защити агресивните действия за защита на икономиката от влиянието на  коронавирусната пандемия и заяви, че след няколко дни централната банка ще стартира програмата си за кредитиране Main Street Lending Program, предава Bloomberg.

„Пресякохме много червени линии, които не бяха пресичани досега“, каза Пауъл в петък по време на онлайн събитие, организирано от Центъра за изследвания на икономическата политика към Университета „Принстън“.

Следващото заседание на Федералния комитет за отворените пазари ще се проведе на  9-и и 10-и юни. Очаква се централните банкери да оставят  основните институционални лихвени проценти малко над нулата и да поемат ангажимент да използват пълния си набор от инструменти за подпомагане на американската икономика по време на пандемията от коронавирус.

Още по темата

Main Street Lending Program

Управителят на Фед коментира и една от най-сложните и най-рискови програми, предназначени да подпомогнат икономиката - Main Street Lending Program. Пауъл заяви, че програмата ще бъде въведена в експлоатация „до няколко дни“. Инструментът е предназначен да помогне на малкия и средния бизнес, който няма достъп до публичните пазари, каза той.

Main Street е една от деветте програми за спешно отпускане на кредити от страна на Фед, които вече са въведени или в процес на изграждане и имат за цел да смекчат икономическото въздействие на вируса.

Пауъл и неговите колеги предупредиха, че пандемията може да остави дълбоки и трайни белези в икономиката. Повече от 40 милиона американски служители са подали молби за обезщетение при безработица през последните 2 месеца и половина. Данните, публикувани по-рано в петък, показват, че потребителските разходи в САЩ, които представляват около две трети от най-голямата икономика в света, се отчели рекордно понижение през април.

Според управителят на Фед пълното икономическо възстановяване „наистина ще зависи от това кога хората ще се уверят, че е безопасно да излизат.“ Той също така изрази скептицизма си за въвеждането на отрицателни лихвени проценти както правят други централни банки в световен мащаб.

„За мен и моите колеги от Федералния комитет за отворените пазари не е ясно дали този инструмент би бил подходящ за внедряване тук в САЩ“, каза той и добави: "Очевидно той има някои негативни странични ефекти".

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Литва ще емитира първата държавна криптовалута в еврозоната