Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Юанът бавно си проправя път като фактор в глобалната форекс търговия

Китайската валута вече е по-важна от йената или паунда, казва Оливие Корбер, стратег в Societe Generale SA

Юанът бавно си проправя път като фактор в глобалната форекс търговия

Снимка: Bloomberg L.P.

Когато миналата седмица офшорният юан достигна рекордно ниско ниво, това сигнализира, че определянето на валутния курс на Китай се връща като ключова променлива за участниците в глобалния валутен пазар на стойност 6,5 трлн. долара на ден.

След като китайско-американското напрежение отново нараства, ходът на Китай да позволи значителни спадове на китайската валута ще се отрази на ежедневните движения на множество други валути. Офшорният юан се понижи с 0,7% в един момент спрямо долара вследствие на противоречията около Хонконг. .

„Юанът определено е на моя радар“, казва Стюарт Симънс, старши портфолио мениджър в QIC Ltd., който управлява около 83 млрд. австралийски долара (53 млрд. щатски долара). „Използвам го повече като индикатор, за да се възползвам от възможностите на пазарите“, коментира той.

Монсур Мохи-юдин, ветеран на пазара с опит над две десетилетия, заявява, че юанът е „все по-важна част от валутните портфейли на инвеститорите“.

„Юанът е в първите две или три валутни двойки. Той е показател за глобалните настроения и за търговската война“, казва Мохи-юдин.

Още по темата

Юанът все още има малък дял в световната търговия. Той участва в 4,3% от сделките, показва проучване на Банката за международни разплащания от миналата година. Това е приблизително една четвърт от дела на йената и все още зад австралийския долар и швейцарския франк. Все пак част от това е заради контрола на капиталите и ограниченията за свободното използване на юана на глобалните пазари от Пекин.

Симънс от QIC заявява, че всъщност „контролът въвежда опасения за неоправдан риск около хеджирането“.

По начин, който, да речем, британският паунд не може, юанът може да даде на инвеститорите незабавна представа за състоянието на връзките между САЩ и Китай. „Юанът сега е по-важен от например йената или паунда“, казва Оливие Корбер, стратег в Societe Generale SA, относно рисковия апетит към китайската валута.

"През последния месец Китайската народна банка демонстрира известна толерантност към постепенното обезценяване на валутата, според нас", коментира и Зак Пандл анализатор от Goldman Sachs Group Inc. Екипът на инвестиционната банка намали прогнозата си за обменния курс на валутата спрямо щатския долар. 

Китайската валута е била в центъра на вниманието много пъти, особено през 2015 г., когато девалвацията й даде отражение в различните класове активи, докато инвеститорите се опитаха да интерпретират какво означава този ход за икономическите перспективи пред Китай.

Въздействието върху световните пазари е една от причините заслабото присъствие на валутата в световната платежна система и в резервите на централните банки - около 2% или по-малко.

„Да, хората наблюдават внимателно юана“, казва Вонг Джо Джо Сенг, главен изпълнителен директор на валутната платформа Spark Systems. „Търговията с юани се повишава, но валутата има да измине дълъг път преди да стане наистина глобална“, коментира той.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
3
 
2
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
При начина по който държавата манипулира курса на юана, той скоро няма да влезе в "групата на осемте".
3
 
5
 
1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Въпреки провъзгласяването му за резервна валута и интересът към него, реално погледнато още дълго тази валута ще е на резервната скамейка в портфолиото на валутната търговия. Основен момент в този смисъл е въпросът "какво може да се купи с йоана?". Китай вече произвежда много голям диапазон от стоки, но остава ниското социално ниво и стандарт в Поднебесната, което често надделява в този смисъл и инвеститорите още дълго ще се насочват към валути на по-висок стандарт!

Още от Начало
Литва ще емитира първата държавна криптовалута в еврозоната