IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Каменов: Евтините пари поддържат високите цени и търсенето на жилища

Темпът на нарастване на цените е оправдан, смята Камен Каменов, мениджър „Инвестиционни проекти“ в Arco Real Estate

20:46 | 23.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Рекордно ниските лихви по ипотечните кредити и повишаващата се инфлацията са основна причина за ръста на сделките с недвижими имоти в България. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ Камен Каменов, мениджър „Инвестиционни проекти“ в Arco Real Estate.

„Сделките с имоти през третото тримесечие отбелязват ръст от 19% на годишна база за страната, а в София – 25%, като 9,1% е увеличението на цените на годишна база, но има забавяне на ръста до 0,3% спрямо предходното тримесечие", посочи данни от доклада на Arco Real Estate за имотния пазар експертът по недвижими имоти.

По думите му хората са на мнение, че имотите са скъпи, а парите – евтини. „Българите традиционно инвестират в активи, които могат да пипнат – имоти и злато“, напомни Каменов. Той потвърди, че имотите запазват минимум стойността си в дългосрочен план.

„Големите натрупани спестявания на българите подкрепят ръста на цените на имотите. Цените на новото строителство се повишават и заради поскъпналите суровини, докато дефицитите в предлагането са основен фактор на вторичния пазар, където търсенето се води предимно от локацията и чиста жилищна площ“, обясни Каменов.

Той напомни, че трендът при старото строителство винаги е нагоре. Каменов добави, че много продавачи не излизат на пазара, тъй като нямат конкретна идея къде да инвестират средствата си.

„Темпът на нарастване на цените е оправдан", смята Каменов. "Масово се спекулира със спукване на балона, но ситуацията няма нищо общо с 2008 година, когато беше финансова криза, а в момента финансова криза няма.“

Експертът предположи, че заплатите изостават от ръста на инфлацията и това може да окаже влияние на цените в бъдеще.

„Много зависи с каква цел се купуват жилища. Ако е с инвестиционна цел, трябва да се прецени дали да се влиза в спекулативни сделки, дали се търси пасивен доход“, съветва Камен Каменов.

Според него тристайните и по-големи апартаменти, както и крайградските къщи, продължават да бъдат най-търсени, което се обяснява с пандемичната ситуация.

Той смята, че новото строителство успява да отговори на новите трендове като площ и качество и не очаква това да се обърне.

"При крайградските къщи търсенето продължава да задминава предлагането, наблюдава се и търсене на площи за строеж. Има и засилен интерес към закупуването на ваканционни жилища, особено по Черноморието“, разкри мениджърът „Инвестиционни проекти“ в Arco Real Estate.

Каменов съобщи, че сделките в големите градове обикновено се сключват до един месец от публикуването на обявата.

Той прогнозира стабилен пазар по сегменти, особено към три- и четиристайни жилища, интерес към къщи, докато малките апартаменти очаква да останат предпочитани за инвестиционна цел.

Запитан за бъдещето на панелното и ЕПК строителство, Каменов заяви, че банките „гледат на ЕПК като на тухла“, а животът на панелните и ЕПК сгради може значително да бъде удължен с добра поддръжка и саниране.

В коментар как купувачите да си закупят жилища в сграда в строеж, които в момента се изкупуват от големи компании, Каменов съветва да се използва добър професионален консултант, който има достъп до подобни оферти.

Засили ли се интересът към ваканционния пазар? Какви са прогнозите за имотния пазар през 2022 година?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Темпът на нарастване на цените е оправдан, смята Камен Каменов, мениджър Инвестиционни проекти в Arco Real Estate >> То това е целта - геноцид. Младите да няма къде спокойно да завъдят дете, камо ли 2-3.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още