Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Какви са перспективите пред новия икономически съюз на Африка

На този етап България не съумява да се възползва от възможностите, които предлага „Черния континент“, коментира доц. д-р Едуард Маринов, преподавател в НБУ

Какви са перспективите пред новия икономически съюз на Африка

Снимка: Архив Ройтерс

Новосъздадената зона за свободна търговия в Африка е напът да се превърне в най-големия икономически съюз в света, веднъж щом заработи официално от 1 юли 2020 г. Но какви са перспективите пред една толкова широка общност, която през годините е била разкъсвана от толкова много политически различия? Прогноза за това дава доц. д-р Едуард Маринов от Нов Български Университет (НБУ) в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в която акцентира най-вече върху огромния потенциал на неразработения пазар от концентрацията на младо население сред 55 страни.

Още по темата

„28% от населението в света под 15 години живее в Африка. Това показва потенциала на континента, защото там са бъдещите купувачи и бъдещата работна сила“, коментира той обяснява, че един от големите проблеми пред новото формирование е, че в момента има действащи 18 различни общности в Африка. – Това е и причината за слабата вътрешна търговия на континента, смята д-р Маринов. Едва 15-17% от общата търговия на страните се дължи на междусъседските им отношения, докато в Азия процентът е 50, а в Европа достига цели 70.

По думите на учения сред основните предизвикателства е инфраструктурата. “Времето, което отнема за една стока да стигне от Нигерия до Южна Африка през континента, е доста по-голямо, отколкото една стока от Китай да стигне до Южна Африка. Друг основен проблем е липсата на административен капацитет“, посочи доц. Едуард Маринов.

Според него на този етап България не съумява да се възползва от възможностите, които предлага „Черния континент“.

“Основно изнасяме суровини в тази посока, но не е изключено в обозримо бъдеще да затвърдим позициите си на този пазар, като се превърнем в един от основните партньори на новосформирания икономически съюз, стига да започнем да изнасяме стоки с по-висока добавена стойност”, коментира още преподавателят в НБУ.

Повече от анализа на доц. Едуард Маринов може да видите във видео материала.

гледано: 2381   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Кадър на деня за 21-и септември