Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Най-големият имотен проект в историята на Ню Йорк предизвиква полемика

Хъдсън Ярдс ще бъде открит утре, а цените на имотите може да надвишат 30 млн. долара

Най-големият имотен проект в историята на Ню Йорк предизвиква полемика

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият частен проект за недвижими имоти, изпълняван досега в историята на Ню Йорк, е квартал Хъдсън ярдс. Това е нова територия за урбанистична иновация в Ню Йорк, чийто пазар на недвижими имоти се развива динамично. Хъдсън ярдс, който се открива утре, обаче породи и много спорове.

За строителството му бяха необходими почти 7 години и 16 милиарда долара, за да могат първите обитатели на този нов квартал, издигнат върху огромна бетонна плоча, покриваща железопътно депо, да се настанят в луксозните апартаменти.

Цените на имотите може да надвишат 30 милиона долара.

Още по темата
Идеята да има такъв комплекс от 6 небостъргача е лансирана през първото десетилетие на 21- век от тогавашния кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Без да поставя нов рекорд той "гъмжи" от технически иновации: собствена система за обработване на отпадъците, електрическа станция срещу прекъсване на електрозахранването и автоматични подземни врати, които предпазват чувствителното оборудване при случаи на покачване на нивото на водата, дължащо се на климатичното затопляне.

Освен желанието да се спечели пространство в един изключително гъсто населен град, архитектите на новия квартал са се стремили той да бъде напълно интегриран в него, обяснява професорът от факултета по архитектура към Колумбийския университет Дъглас Удуърд, който е участвал в изработването на проекта.

Освен жилищните кули и офисите на компании като L'Oreal или SAP в квартала има стотина магазина и 25 ресторанта, управлявани от известни готвачи. През април трябва да отвори и артистичен център, а освен това в Хъдсън ярдс има и обширно публично пространство, което цели да създаде "атмосфера на университетско градче", подчертава Удуърд.

Стивън Рос, авторът на проекта, който се определя като най-амбициозния от изграждането през 30-те години на миналия век на центъра "Рокфелер", се надява Хъдсън ярдс да се превърне в "най-голямата туристическа атракция и нюйоркска икона".

Въпреки рисковете, неизменно свързани с използваните суми и факта, че много от апартаментите трябва тепърва да бъдат наети, този могъщ предприемач на 75 години е уверен в успеха. Той предвижда да се настани в най-скоро време в апартамент в новия квартал.

Други не са толкова ентусиазирани. Известният архитектурен критик Джъстин Дейвидсън определи през февруари проекта като "твърде чист", "твърде перфектен", резервиран само за привилегировани. Той е като репродукция на Ню Йорк за киното, откъдето са премахнати "ексцентричните жители" и "грозните петна".

В момент, в който нараства недоволството от намаляването на данъците за големите компании като Amazon, мнозина критикуват и предоставените за проекта данъчни стимули и субсидии. Предполага се, че общата им сума е 6 милиарда долара.

/БТА/

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Италия чака забавяне на растежа до 0,3% през тази година