Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Норвегия свива добива на петрол за първи път от почти 20 години

Мярката ще действа до края на годината

Норвегия свива добива на петрол за първи път от почти 20 години

Снимка: Carina Johansen/Bloomberg

Норвегия – най-големият производител на петрол в Западна Европа, се присъединява към международните усилия за ограничаване на доставките за първи път от почти две десетилетия, след като цените на суровината достигнаха нови дъна, съобщава Bloomberg.

Скандинавската страна ще намали добивите с 250 000 барела на ден през юни и 134 000 барела през втората половина на годината, съобщават от Министерството на петрола и енергетиката на Норвегия.

Мярката ще действа до края на годината.

Осло участва в координирани международни усилия за намаляване на петролните добиви за първи път от 2002 г., отбелязва информационната агенция. Това е знак колко безмилостен е пазарът за държавите, чийто износ се определя основно от нефта, на фона и на пандемията от коронавируса Covid-19.

Пазарът на петрол изпадна в хаос въпреки споразумението на ОПЕК+ за рекордно ограничаване на производството. Цените в САЩ минаха на отрицателна територия за първи път, а бенчмаркът Брент от Северно море поевтиня до над 20-годишни дъна.

Още по темата
„В момента сме изправени пред безпрецедентна ситуация на петролния пазар", посочва в изявление норвежкият министър на енергетиката Тина Бру. Решението „е взето на независима основа и е в интерес на Норвегия“, допълва тя.

Съкращенията ще бъдат осъществени чрез предоставяне на преразгледани разрешителни. Ще бъдат консултирани петролните компании и намалението „ще бъде справедливо разпределено между находищата и по този начин между компаниите“, казва още Бру.

Норвегия не е част от споразумението на ОПЕК+. Осло заяви преди време, че ще разгледа възможностите за едностранно свиване на добивите, за да подкрепи по-широките усилия за стабилизиране на пазарите заради резкия спад на търсенето на фона на пандемията.

Нефтената индустрия на страната и приходите на правителството от износа на петрол пострадаха лошо заради пазарната ситуация. Норвегия се очаква да изтегли рекордни суми от своя държавен фонд, за да покрие спешните разходи тази година.

През март Норвегия е произвела 1,68 млн. барела петрол, което е по-малко от 2% от световния добив. Продукцията на страната се увеличаваше през тази година и очакванията бяха за силен ръст заради находището „Йохан Свердруп“, добивите от което започнаха през октомври 2019 г.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
https://www.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=pet&s=wcrfpus2&f=4

Още от Начало
Рекорден ръст в новите случаи на коронавирус вече има във всеки регион по света