IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 януари

09:07 | 05.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Борисов нареди ъпгрейдване на винетките

В. Сега

Електронните винетки ще може да се закупуват и през банкомат. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов заедно с представители на общините, на Регионалното министерство и на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). По нареждане на Борисов в момента се разработва софтуер, чрез който да може да се купуват е-винетките от банкомат и това ще стане възможно до десетина дни. По думите на шефа на Пътната агенция инж. Светослав Глосов процесът е по-сложен, тъй като на банкоматите няма букви, а само цифри. Така какофонията с въвеждането на електронните винетки навлезе в качествено нова фаза – лично премиерът, чиято компютърна грамотност е семпла, да нарежда нов допълнителен софтуер. Борисов се извини за бъркотията, като същевременно я оправда, защото „минаването от хартиен на електронен носител е сложно“.

Шефът на БНБ ще получава на месец 30 минимални заплати

В. Монитор

Възнaгpaждeниeтo нa гyвepньopa на БНБ Димитъp Paдeв се увеличава на 16849 лева на месец от началото на година. Сумата е равна на 30 минимални работни заплати, по-високо месечно заплащане ще получат и подуправителите на финансовата институция.

Радев получаваше през последните три години 15 368 лeвa на месец, yвeличeниeто му е c 1481 лeвa. Πoдyпpaвитeлитe Hинa Cтoянoвa, Kaлин Xpиcтoв и Димитъp Kocтoв oт cвoя cтpaнa щe пoлyчaвaт пo 14 442 лeвa пpи нивo нa възнaгpaждeниятa oт 13 173 лeвa зa пpeдxoднaтa гoдинa или c 1269 лeвa пoвeчe. Toвa пoĸaзвaт пpoмeнитe, пpиeти c бюджeтa нa БHБ зa нacтoящaтa.

Тол сайтът поискал 19 400 лева за два е-стикера за леки коли

В. Монитор

9 400 лв. поискала системата за продажба на електронни винетки за 2 годишни винетки за фирмените леки автомобили на бизнесмен от София, научи „Монитор“.Напомняме, че цената за една винетка за година е 97 лв.
Веселин Спасов е един от хората решил по банков път през компютъра си в къщи да купи електронни стикери за служебните возила и на него сайтът му поискал гигантската сума. „Учудих се, когато видях исканата цена от 19 400 лв.“, каза той за „Монитор“ и се пошегува, че поръчката му е била за две винетки за една година, а не за 100 години. Човекът се зарадвал, че в сметката му нямало въпросната сума и не е имал лошият късмет парите да заминат по сметките на пътното ведомство и после да се чуди как да си върне надвзетото. „Добре, че нямах например кредитна карта с голям лимит, от където също сумата да бъде изтеглена автоматично“, допълва Спасов.

4081 пенсионери със запор заради борчове

В. Монитор

Пенсиите на 4081 българи са запорирани заради борчове. Това показват данните на Националния осигурителен институт, предоставени на „Монитор“. Според закона блокирани могат да бъдат само доходи над минималната работна заплата, която от 1 януари е 560 лева. До миналата година защитената сума беше 510 лв.

Промяната е в резултат от определения нов размер на минималната заплата. В случай че парите за старост са между 560 и 1200 лева се налага запор на от 1/3 от тази сума, ако пенсионерът не се грижи за деца, и до 1/4, ако го прави. Това означава, че всички над 4000 възрастни, на които част от пенсията е блокирана, са се пенсионирали на висока ставка.

Тайна формула на НАП лови измами по запаси на фирми
В. 24 часа

Тайна формула на НАП вече лови данъчни измами, като съпоставя съотношението между стоки, описани като запаси, и приходите от продажби, научи „24 часа“. Софтуерът на данъчните директно посочва имена на фирми, които декларират, че държат големи складови запаси, а продажбите им са в пъти по-малко.

Така например инспектори стигнали до фризьорка, едноличен търговец, която трета година обявявала, че къта помади за нас 45 хил. лева. Най-често драстични разминавания имало при фирми, които търгуват с мобилни телефони и битова техника, затова данъчните се канят да започнат проверките оттам. Те ще броят реалните наличности в складовете и ще ги съпоставят с отчетите и с обема на продажбите, издадоха инспекторите. Те ще влизат в над 13 000 дружества, в чиито баланси за 2017 г. имало материални запаси, несъразмерни на приходите от продажби, съобщиха официално от НАП. Инвентаризацията на място в складовете ще установи точния брой на стоката в склад.

В София взимат 66% по-високи заплати

В. Труд

Заплатите в София са с 66% по-високи от тези в останалите области на страната. В столицата средното възнаграждение е 1513 лева, сочат последните данни на Националния статистически институт. Това е с около 380 лева от средната заплата в страната от 1135 лева. Но ако от данните се извадят възнагражденията в столицата и София-област, се оказва, че средната заплата за останалата част от страната е около 910 лева, а столичани взимат с 66% повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още