IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки тежката 2019 г. GM надмина очакванията за печалбата си

40-дневната стачка на служителите в САЩ е свила печалбата на автомобилния концерн до пет цента на акция

22:50 | 05.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Cole Burston/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cole Burston/Bloomberg

Американският автомобилен концерн General Motors надмина очакванията за печалбата си през четвъртото тримесечие на м. г. на фона на усилията си да спечели инвеститорите, които се втурнаха към акциите на конкурента Tesla, предава Ройтерс.

GM съобщи, че очаква печалбата й на акция за 2020 г. да бъде в диапазона от 5,75 долара до 6,25 долара след изключване на еднократните ефекти, данъци и лихви. Анализатори очакват печалбата на акция на концерна да достигне 6,23 долара тази година, сочат данни на IBES от Refinitiv.

Автомобилната компания прогнозира свободен паричен поток между 6 млрд. и 7,5 млрд. долара тази година след генерираните 6,5 млрд. долара от автомобилните операции през 2019 г. след изключване на разходите заради 40-дневната стачка на служителите й миналата есен.

GM очаква продажбите на коли и малки камиони в САЩ да намалеят с около 500 хил. превозни средства спрямо 17,1 млн. през миналата година.

Печалбата на автомобилния концерн през четвъртото тримесечие е намаляла с 3,6 млрд. долара заради стачката, която прекрати доходоносната му дейност в САЩ. Печалбата от дейността му в Китай също е намаляла.

Компанията съобщи, че печалбата преди данъци е достигнала пет цента за акция през последното тримесечие след изключването на някои разходи за преструктуриране. Това е огромен спад спрямо 1,43 долара година по-рано.

Анализатори прогнозираха печалба преди данъци от един цент на акция през последното тримесечие.

След включването на разходите за преструктуриране GM е регистрирала нетна загуба за четвъртото тримесечие от 194 млн. долара, или 16 цента за акция.

Приходите през тримесечието са намалели с близо 20% до 30,8 млрд. долара.

GM съобщи, че печалбата от съвместните й дружества в Китай се е свила до 200 млн. долара през четвъртото тримесечие спрямо 300 млн. долара година по-рано, тъй като доставките на едро са намалели с 20%.

Базираната в Детройт компания информира, че „по-бавното възприемане на нова технология за ефективен разход на гориво“ от китайските клиенти се е отразило негативно на резултатите й през четвъртото тримесечие на най-големия автомобилен пазар в света. Компанията се отказва от план да продава автомобили с трицилиндров двигател в Китай и ще предлага повече коли с четирицилиндров мотор.

Главният финансов директор на GM Дивия Сурядевара заяви, че служителите на автомобилната компания работят денонощно за смекчаване на въздействието от нарушаването на производството и доставките на автомобилни части заради епидемията със смъртоносния коронавирус от Китай. GM ще вземе решение за възобновяване на дейностите в Китай „завод по завод“, допълни тя.

Но още преди избухването на епидемията GM очакваше китайският пазар да бъде волатилен тази година.

Автомобилният пазар в азиатската страна навлиза в зряла фаза, което означава по-голям конкурентен натиск върху цените и по-бавен растеж, отколкото в миналото, отбеляза Сурядевара.

„Оптимисти сме за китайската индустрия и позицията ни в Китай в дългосрочен план“, каза тя пред репортери преди представянето на резултатите на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още