IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средно 7% е спадът в цените на жилищата у нас през 2011 г.

Около 12% от сделките с жилища за последното тримесечие на миналата година са се случили, заради слуховете за срив на еврото, сочи анализ за пазара на имоти

12:04 | 16.01.12 г. 1
Средно 7% е спадът в цените на жилищата у нас през 2011 г.

Средно със 7% са се понижили цените на жилищата в страната през 2011 г. спрямо 2010 г. Това показват резултатите от анализ на „Адрес недвижими имоти“ за пазара през миналата година.

Експертите отчитат спад на цените в София от около 9 на сто. Най-осезаемо е било понижението на цените на жилищата в кварталите „Люлин“, „Дружба“, „Младост“, „Надежда“, „Овча купел“. Плах опит за повишение на цените е регистриран в „Гео Милев“, „Витоша“ и южните райони на столицата.

Сред градовете с по-сериозен спад в цените на жилищата са Велико Търново – почти 13%, Добрич и Кърджали – над 7%, Благоевград – над 6%, Варна – над 5%.

Директорът на „Адрес недвижими имоти“ Георги Павлов съобщи, че през миналата година не е имало драстични промени на пазара на жилища у нас. Тенденцията се очаква да се задържи и през настоящата година.

През 2011 г. ключов мотив за сключване на сделка от страна на купувачите е задоволяването на основни жилищни нужди. През посочената година е нараснал делът на купувачите, които са търсили жилище за свой роднина. 

Около 12% от сделките с жилища за последното тримесечие на 2011 г. са се случили заради слуховете за срив на еврото. Хората са искали да инвестират парите си в сигурен актив, какъвто са жилищата. Георги Павлов заяви, че тази тенденция се очаква да продължи и през настоящата година в зависимост от развитието на кризата в еврозоната.

От агенцията отчетоха и засилен интерес към сделки в български левове през изтеклата година. Експертите отчитат, че през второто полугодие на 2011 г. приблизително 30-40% от наемите са се договаряли в българска валута. При покупко-продажбите процентът е значително по-нисък - около 5%. Продавачите сериозно обмислят в каква валута да получат парите си в зависимост от това дали ще ги ползват за нова инвестиция в имот или за други цели.

Експертите от агенцията прогнозират и 15% ръст на сделките в кварталите на София, покрити от метрото.

През миналата година най-активните купувачи са били хората на възраст от 22 до 45 г., показват данните. Продавачите са били в по-висок възрастов сегмент – над 45 години. Най-често мотив за продажба на имот е излизането от инвестиция. Около 26% от продавачите са заявили, че имат спешно нужда от пари, а 23% от тях са продали ненужен имот. Приблизително 4% от продавачите са се разделили с имота си, заради инвестиция в по-голямо жилище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mikewolf
преди 12 години
"Експертите отчитат, че през второто полугодие на 2011 г. приблизително 30-40% от наемите са се договаряли в българска валута."Как само ме зарадва израза - българска валута!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още