Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Още един традиционен "двигател" на икономиката забуксува

Ще последва ли туризмът спада в строителството, промишленото производство и износа?

   1| 2| 3| 4    
1
 
8
 
9
Боян до: unicornblade
преди 8 години
Няма профилна снимка
Да и според мен трябва да се махни тоя плосък данък където хората с ниски доходи плащат колкото тея с високи, защо това не е въведено в нито една нормална държава? Ми защото там нямат прости работници като тука.
0
 
6
 
8
unicornblade до: sniper
преди 8 години
Няма профилна снимка
Бих добавил и нова, по - подходяща данъчна политика, като цяло, тъй като настоящата е концепция от предишното правителство, което управляваше в съвсем различна конюнктура.
1
 
4
 
7
sniper до: fenixsz
преди 8 години
Мерките , които може да вземе държавата за увеличаване на доходите са много. Аз ще изброя само някои от най-важните.
Първо: Намаляване на корупцията в държавната администрация и облекчаване на разрешителните режими , които са смазващи за всеки новостартирал бизнес. Така ще се появят свежи инвестиции и нови работни места. Новите работни места ще доведат до търсене на работна ръка и съответно по-високи заплати.
Второ: Държавата може да регулира заплатите чрез Минамалните прагове за отделните професии. Смятам че е смешно една европейска страна за каквато се счита България да има по-ниски заплати от колкото в Китай.
Трето: Намаляване на данъците върху потреблението, които са огромни спрямо българските доходи. Не може акцизите на горивата да са съпоставими с европейските при 10-20 ПЪТИ по-ниски доходи. При това положение няма как да има вътрешен пазар а от тук и нови работни места.
5
 
4
 
6
nobel до: mick
преди 8 години
Няма профилна снимка
Приятелю, СТАНИ БИЗНЕСМЕН ВЕДНАГА!!! И ПОКАЖИ НА ОСТАНАЛИТЕ ТЪПАЦИ КАК СЕ ПРАВИ БИЗНЕС. СВАЛИ ВЕДНАГА ЦЕНИТЕ С 50, 70 ИЛИ 120 ПРОЦЕНТА, ДА ВИДИШ КАКВО ПАЗАРУВАНЕ ЩЕ ПАДНЕ. МОЛЯ ТЕ. САМО В ТЕБ И РАЗБИРАЧИ КАТО ТЕБ МИ Е НАДЕЖДАТА!!!!
2
 
3
 
5
LuckyYou до: fenixsz
преди 8 години
Няма профилна снимка
Не държавата вдига доходите, но държавата не трябва да пречи доходите да се вдигат. Държавата не трябва да задушава всяка година частния сектор по всякакви възможни начини, само и само с цел лапане от шепа фирми, както е в момента. Държавата пречи и то много - веднага се сещам 2009 година, когато този икономически гений Дянков спря всякакви плащания от държавата към бизнеса. И после защо се получи такава огромна междуфирмена задлъжнялост - верижна реакция...
3
 
7
 
4
fenixsz до: sniper
преди 8 години
Няма профилна снимка
Работата е там, че не държавата вдига доходите, а частния сектор. Какви мерки може да вземе тя? Единствено конкурентоспособността за работна ръка би вдигнала заплатите, както се получи и в ИТ сектора, който бележи ръст всяка една година.

В тази връзка за да се вдигнат заплатите, трябва да се вдигне предприемаческата активност и в тази насока трябва да работи правителството. Чрез програми за насърчаване за стартиране на бизнес, повишаване на ефективност, премахване на спънки пред стартиращ бизнес, свиване на бюрокрацията и т.н.
1
 
13
 
3
sniper до: mick
преди 8 години
Тия 300 млн спестявания не са на цялото население а са концентрирани в 1% от населението. Тоест тия които са презадоволени продължават да трупат още пари а огромната маса от населението които имат нужда да потребяват - не могат защото доходите им са африкански. От тук следва че ако нашето правителство иска да съживи вътрешното потребление трябва да вземе мерки за увеличаване на доходите и намаляване на безработицата.
0
 
1
 
2
преди 8 години
Няма профилна снимка
А да и оправданието, че вече се продава на себестойност не е вярно. Всичко зависи от броя на продажбите, при много продажби, себестойността пада драстично, и обратното при малко продажби както е сега, себестойността се вдига до небесата. Ако продаваш 1 - може себестойността да ти е 100 000 лева даже. Но ако продаваш 100 000, себестойността може да падне до 2 лева да речем и при всяка цена над 2 лева ще се прави печалба.
4
 
7
 
1
преди 8 години
Няма профилна снимка
Самият факт, че населението всеки месец спестява едни 300 милиона .. значи, че пари има. И вместо да се оплаква от липса на потребление, бизнесът просто да намери цената на която гражданите ще си дадат парите за стоките им. Явно в момента бизнесът се опитва да продава на много високи цени, заради това е и ниското потребление, хората купуват само ако са принудени иначе изчакват.

За справка - Когато Техномаркет намали цените с 50% всичко се изкупи само за 2 часа. Т.е. хората искат да купуват, но трябва да им се предложи добра цена.

Та вместо да се търси износ, защо да не се потърси вътрешния пазар? Външният изисква доста по-голямо качество... това се отнася даже и за туризма. Сега една голяма част от българите предпочитат Гърция - ами след като цените са почти еднакви, а качеството в полза на Гърция.. къде да ходят българите? Че и е по-близко за софиянци, а и не само за тях.