IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Freedom House: „Путинизация“ заплашва демокрацията в Източна Европа

Някои досегашни надежди, като Унгария и Украйна, са отслабили драстично правната си система, констатира организацията

11:40 | 06.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Демокрацията в Украйна е в опасност. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Демокрацията в Украйна е в опасност. Снимка: Ройтерс

На 1-и януари 1990 г. чешкият президент Вацлав Хавел застана пред света в телевизионно предаване и представи визията си за бъдещето на своята родина. Той говореше за „хуманна“ Чехия - „независима, свободна и демократична“. Речта на Хавел стана символ на оптимизма, който завладя широки части от Източна Европа в двете десетилетия след разпадането на Източния блок, пише в свой анализ Die Welt.

Развитието на младата източноевропейска демокрация винаги е било свързано и с прогреса. Година след година животът в страни като Чехия и Унгария ставаше  по-свободен и по-справедлив.

През миналата година обаче това развитие попада в задънена улица. Поне до този извод стига изследване на американския институт за изследвания Freedom House за 2012 г.

От срива на Съветския съюз насам организацията публикува всяка година своя доклад Nations in Transit (Държави в преход). В него се изследва състоянието на демократичното развитие на 29-те държави в Източна Европа и Евразия.

Тъжният резултат: в десет от тях развитието през миналата година стагнира, в 11 дори отчита негативен развой. Организацията вижда тенденция към „путинизация“, тоест към ограничаване на личните свободи по примера на Русия.

Особено обезпокоително е, че правовата държава е отслабена именно в тези страни, които от 1990 г. насам отчитаха най-силен прогрес – в най-силна степен това важи за Унгария и Украйна. За България резултатите също са плачевни – страната отчита негативен развой по отношение на изборния процес и независимостта на съдебната власт.

Спорният медиен закон в Унгария

Дълго време Унгария бе считана за пример в региона, само Полша и Словения получаваха през миналите доклади по-добри оценки. През миналата година обаче Унгария се превърна в най-добрия пример за демократичен срив в Източна Европа.

От встъпването си на власт правителството на премиера Виктор Орбан погребва систематично демокрацията в страната, пише в доклада. Нов изборен закон пренареди изборните области по начин, удобен на властта. Спорен медиен закон пък даде възможност на правителството да контролира журналистически публикации и да налага парични глоби.

И функцията на съда като контролна инстанция бе умишлено отслабена чрез нов закон. Като следствие от политиката на Орбан Унгария отчита най-голям спад в класацията на Freedom House и е заплашена да изпадне от категорията „наложена демокрация“.

Украйна тръгна назад

Украйна никога не е била близо по развитието си до други източноевропейски страни, но от Оранжевата революция през 2004 г. страната отчете голям прогрес. Систематични фалшификации на изборите и подтискане на медиите изглежда беше останало назад във времената на Виктор Юшченко.

Наследникът му Виктор Янукович обаче отново се върна към старите традиции и отново подкопа правовата държава. Политически мотивираната съдебна присъда на Юлия Тимошенко през миналия октомври подчерта мощта на политиката над правосъдието.

Последна актуализация: 09:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 11 години
Да не стане щатите да идват със самолетоносачи да защитават демокрацията в европа :DСмешна работа. Кого заблуждават тия с тяхните демокрации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Даже и централна и западна като гледам.. Минават в ляво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още