IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Freedom House: „Путинизация“ заплашва демокрацията в Източна Европа

Някои досегашни надежди, като Унгария и Украйна, са отслабили драстично правната си система, констатира организацията

11:40 | 06.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Демокрацията в Украйна е в опасност. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Демокрацията в Украйна е в опасност. Снимка: Ройтерс

Организацията „Репортери без граници“ критикува наскоро състоянието на свободата на пресата в страната. Журналистите са пресирани и често избягват сами политически теми. Това развитие се грижи за това, че по отношение на правната държава Украйна се върна във времето преди „Оранжевата революция“.

Срив на доверието

Докато ограниченията на правата в Украйна и Унгария предизвикват смут в света, негативните развития в по-малките балкански държави останаха до голяма степен незабелязани.

Местните избори в Косово са били систематично фалшифицирани, което е накарало много граждани да ги бойкотират. Албания се отдалечи от мечтано членство в ЕС след корупционен скандал и убийството на съдия, а демократичното развитие на Босна и Херцеговина за четвъртата поредна година отчита спад.

Въпреки тенденцията към по-малко свобода в Източна Европа Freedom House намира и добри примери. Страни като Полша и Латвия са подобрили своето класиране, а няколко държави са останали стабилни. Но стабилност означава стагнация в страните, които всъщност трябва да се намират по пътя към по-демократична свобода.

„В новите членки на ЕС не се предприемат решителни реформи“, казва Кристофър Уолкър, един от авторите на доклада. „Влиянието на парите в политиката и липсващата откритост на правителствата може да доведе до загуба на доверието у населението“.

Европейският модел е в опасност

Досега Унгария и Украйна бяха отрицателни отделни примери, но слабите демократични структури и икономическите трудности в региона според Уокър може да доведат до продължаваща експанзия на „Путинизацията“. Тя би поставила пред сериозни проблеми преди всичко целия ЕС.

„Брюксел трябва да се застъпи по-настоятелно за налагане на стандартите за демокрация сред новите членове", казва Уокър. Freedom House смята, че в светлината на неуспехите на развитието на демократичния процес целият "европейски модел" е в опасност.

Идеалите на ЕС са под натиска на финансовата криза, а по-нататъшно подкопаване на демократичните ценности чрез нови и бъдещи членове на ЕС поставят бъдещето му като либерален, демократичен съюз под въпрос.

И сега примерите на Унгария и Украйна показвали, че преходът от авторитарен социализъм към демокрация не е автоматичен процес. Бившите отличници само за няколко години се превърнаха в проблемни деца, отчита Уокър.

Но дори и Чехия, страната на Вацлав Хавел и пример за целия регион, стагнира в развитието си. Самият Хавел не може да оказва влияние на бъдещето на Европа, защото бащата на чешката демокрация почина през декември.

Сега от новото поколение източноевропейски политици зависи, дали мечтата му за свободно и демократично бъдеще не е била погребана заедно с него. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 11 години
Да не стане щатите да идват със самолетоносачи да защитават демокрацията в европа :DСмешна работа. Кого заблуждават тия с тяхните демокрации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Даже и централна и западна като гледам.. Минават в ляво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още