IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Ниската производителност не е оправдание за ниските доходи у нас

От синдиката настояват за национална стратегия за индустрията в България под егидата на президента

21:10 | 08.10.12 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КНСБ: Ниската производителност не е оправдание за ниските доходи у нас

В България се спекулира с твърдението, че доходите са много ниски поради ниската производителност на труда, твърдят от КНСБ. Според тях производителността на труда у нас е само два пъти по-ниска от тази в Европа, докато работните заплати са от 10 до 15 пъти по-ниски. От синдиката настояват за национална стратегия за индустрията в България под егидата на президента.

От Конфедерацията се обявиха за радикални мерки за ограничаване на сивата икономика. Те поискаха активна инвестиционна политика, която да осигурява условия за работеща индустрия. По думите на Васил Яначков принципът "Пазарът сам ще прецени" не е правилен:

"Да се очаква, че само ще се събират чрез косвени данъци и такси пари да се пълни бюджетът, няма как да се случи. Богат и пълен е бюджетът, където има богата индустрия."

Синдикалните федерации от различните браншове настояват и за ограничаване монополното поведение при определяне цените на енергоносителите. За предвидимост, достъпност и прозрачност на цените на енергийните ресурси апелира Георги Петров, председател на Федерацията на енергетиците:

"Цената на тока се вдига благодарение на недалновидната политика и не само на това правителство заради непрозрачните дългосрочни договори, подписани на територията на "Марица-изток" с двете американски компании, които там в момента са собственици. Там договорите и ние не ги знаем, не знаем какви са цените, а това са едни огромни производства с гарантиран дял за производство и от там скъпа ни е електроенергията на потреблението, на бита."

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 46 rate down comment 8
aristotel
преди 11 години
Един приятел работеше в една фирма и там имам лично наблюдение и сме си говорили на по бира та неговия шеф взе (с т.н. *** приватизация) предприятие със земя от 10 декара и имаше техника( не селскостопанска а др. производство) та този юнак само прибираше парите и им плащаше горе долу добре и не даваше и лев за качествен ремонт а само колкото да вървят нещата и като стана кризата ги принуди да напуснат като не им плащаше и сега продаде половината взе около 10 милиона и се мъчи пак да почне но вече 2 г. нищо не успява. Държи 6-7 пенсинера дава им по 150-200 лв. и това е останалите на борсата и да ДУХАТ СУПАТА. Та тка се движат нещата из цялата страна. Та приятеля ми с 2 деца и му вика шефе аз за 200 лв. няма да работя прати ме на борсата та да взимам поне по 350 лв пък пенсионерите да работят но мен тези пари не ме устройват аз не взимам пенсия. Та оправихме го човека, но шефчето си кара джиб мерцедес и не му пука от никой. Тук е *** и важат МАРСИАНСКИ закони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 8
fenixsz
преди 11 години
Определено от работодателите зависи много повече производителността, отколкото от самите работници. Но когато реват всички, да си направят предприятия и да установят колко е лесно...Друг е въпросът, че дори и работодателят да вдигне производителността, то той ще се съобразява с пазара на труда и ще държи малко по-високи заплати от останалите.Това важи и за ИТ секторът, където средната заплатата е 2300 лв. Просто конкуренцията между работодателите е жестока за кадри и това вдигна възнагражденията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 11
Vesko94
преди 11 години
Склонен съм да се съглася. Просто тук няма добри условия за по-висока производителност, а и ниските заплати действат демотивиращо за работещите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още