IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плоският данък е реално прогресивен в ущърб на бедните

В момента данъчното облагане за бедните на практика клони към безкрайност, смята блогърът Biznesat

12:15 | 17.10.12 г. 78
Плоският данък е реално прогресивен в ущърб на бедните

Плоският данък е форма на геноцид срещу 95% от населението на България и форма за забогатяване на 5-те процента, в които е съсредоточено 80% от богатството на страната, пише блогърът Biznesat.

Повече от задължително е да бъде върнат прогресивният данък, защото сега на практика данъчното облагане за бедните е безкрайно (тъй като дължат данък върху приходите си, дори когато не могат да покрият разходите си с тях) и само 10% за богатите, смята той.

Нека разгледаме прост пример. Младо семейство с две деца изкарва от заплати 30 000 лв. на година. Разходите за лихви по ипотеката са 12 000 лв., разходите за храна, дрехи, ток, вода, парно и т.н. са още 18 000 лв. и общо достигат 30 000 лв.

Това младо семейство ще плати 3 000 лв. данък общо доход и ще е „на загуба“ от 3 000 лв.

Едно богато младо семейство има доходи от лихви, наеми, собствен бизнес и т.н. и изкарва 1 млн. лв. на година. То също може да оцелее с разходи за 30 000 лв., но да приемем, че тъй като е богато, харчи 3,3 пъти повече, или 100 000 лв. То ще плати и 100 000 лв. данък, но ще бъде на печалба от 800 000 лв.

Следващата година тези 800 000 лв. ще му носят нов доход, докато средностатистическото семейство с 30 000 лв. доход, ще е на минус 3 000 лв., които ще трябва да покрива с доходите си от следващата година. Големият проблем е, че държавата не признава разходите на хората, включително бедни и богати. Богатите обаче им излиза сметката да поддържат фирма (разходът за нея е до 3 000 лв. на година), през която могат да прекарват всички разходи – за ток, за вода, за нов лаптоп, за екскурзия в чужбина, която минава за тиймбилдинг, и т.н.

Всичко е ясно. Средностатистическото семейство ще агонизира, няма да има пари за частни уроци, за повече свободно време. Напротив родителите ще трябва да работят и на второ място или да приемат работа на смени или далеч от дома, което разбира се разбива семействата.

Богатото семейство просто ще продължи да богатее без да работи, използвайки само капитала си. То е достигнало етап парите да работят за него и може спокойно да си почива на море по 150 дни в годината.

Кога обаче средностатистическото семейство ще достигне момента парите да работят за него, а не то за пари? Точно никога.

Описаната ситуация може да се нарече „Капан на бедността“.

Резултатът е само един. Увеличаване на крайно бедните, липса на средна класа. Разбира се, ще имаме разпад на обществото, какъвто имаме и сега. Под разпад на обществото се разбира силното разслоение, с липсваща голяма средна класа. Проблемът е налице дори в страни като Германия и Дания, където има прогресивен данък.

При нас обаче проблемът е невероятно силно изразен. Още не мога да повярвам, че т. нар. либерални икономисти убедиха правителството да въведе плоския данък. Примерите по-горе показаха, че той е прогресивен за бедните (защото не им признава разходите) и е плосък само на пръв поглед.

Единствено прогресивен данък ще има ефекта на плосък данък.

Да не забравяме и какво е казал американският президент Рузвелт, по повод въвеждането на прогресивен данък. Когато го обвинили, че така ще съсипе капитализма, той отвърнал: „Не, ще го спася“.

Сега в България се твърди, че прогресивния данък ще унищожи конкурентоспособността ни. Това е пълна измислица. Как младо семейство, чийто бюджет е на тотален минус, ще си позволи качествено образование за децата си и как ще има възможност за квалификация и преквалификация на родителите?

Как аз, авторът на тази статия, щях да получа висше образование и няколко скъпоструващи операции, ако не бяха държавата и данъците? Как дъщеря ми щеше да бъде оперирана, ако държавата не беше обучила хирурзите?

Именно аз съм конкурентоспособността на тази икономика и аз съм създаден с пари. Ако богатите искат да имат качествени служители като мен, нека направят данъка ИСТИНСКИ плосък, тоест прогресивен, или да се признават разходите на физическите лица.

Не мога да повярвам, че сегашният "плосък данък" е наистина плосък. Той е прогресивен в ущърб на бедните.

За или против плоския данък сте? Очакваме позицията ви на info@investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 8 rate down comment 4
baba_meca
преди 11 години
Некоректно е облагането в моментаако някой изкарва 3000 на месец->36 000 на година -> 3600 данъкдруг 300 на месец -> 3600 на година -> 360 данъктова е неравенство и дискриминация .... откъде на къде по-способния ще плаща 10 пъти повече?!?!?!? И единия и другия работят по 8 часа. Дори по-способния е по-полезен на обществото, защото резултата от неговия труд е значително по-голям от на нискоквалифицирания.Виждаме всички колко е деградиращо, когато неквалифициран/пожарникар например/ седне на место където се изисква квалификация.Затова за да се стимулират нискоквалифицираните е по-разумно например:ако някой изкарва 3000 на месец->36 000 на година -> 360 данъкдруг 300 на месец -> 3600 на година -> 3600 данък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
ss_sgp
преди 11 години
Това е неправилно построена постановка30 000лв/г е доволно висок доход и семейства с подобни средства не биха имали никакви проблеми на фона на останалите.За провинцията е нещо нормално заплата 800лв + един безработен в семейството. Сметките ги оставям на автора.От друга страна тези с милионни доходи винаги намират начин да не плащат, скоро имаше дори цитиран случая с Google. Така че проблемът е много по-сложен от конкретните числа дали 10 или 20%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
biznesat
преди 11 години
Хубаво, спестява 7 000 лв., и ще е на печалба от 7 000 лв., като ще плати данък от 3 000 лв. Данъка става около 50%. Тъпизъм та дрънка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
Biso
преди 11 години
На пръв поглед сметките са верни. Но при положение, че младото "бедно" семейство не им стига дохода да си покриват всички разходи, тогава за каква ипотека от 12000 на година говорим??? Един наем от 420 лв. на месец за апартамент от 75 м/кв, и веднага остават едни свободни 7000 лв.. По мое скромно мение това е вярната сметка! Освен ако презумцията не е всяко младо семейство да има апартамент за 50000 EUR.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 4
biznesat
преди 11 години
При 40 000 лв. печалбата му ще е само 10 000 лв., а ще плати 4 000 данък или 40% данъчно облаганеУЖАС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 11 години
Плоския данък беше полвинчато въведен в България . За да е успешен трябва да обхваща всички доходи и да не позволява отклонения . Проблема на прогресивното облагане е че в недисциплинирана южна страна той доказано не работи - просто хората го саботират и заобикалят . Но ние дори няма истински плосък данък - най-крещящия пример е рентата върху земеделските земи да бъде необлагаема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
Jay Gould
преди 11 години
Принципа е точно "На Вуте да е зле!" ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
data
преди 11 години
Добре написана статия . Имам само една забележка : плоския данък би трябвало да обхваща ВСИЧКИ доходи в икономиката и това е теоретична постановка доказана отдавна . А иначе света се пробва да опровергае теориите на Маркс и Кейнс и за сега се справя с огромен неуспех .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 11 години
Ми мълчи си де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
Jay Gould
преди 11 години
Това "собствен бизнес и т.н." е много лоша работа! Мръсни кулаци! Да живее социализма ;)) Да живеят младите семейства "висшисти", които са си преписали дори дипломната работа, не могат да разделят на две магарета слама черните му Златки, но искат работа като началник. И мразят частника ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още