IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спряха придобиването на гръцките филиали на кипърските банки от Piraeus Bank

Разделянето на активите на Cyprus Popular Bank ще осигури 4,2 млрд. евро към дела на Кипър в спасителната помощ за страната

10:48 | 25.03.13 г. 1
Спряха придобиването на гръцките филиали на кипърските банки от Piraeus Bank

Процедурата по придобиването на подразделенията на кипърските банки в Гърция от Piraeus Bank е спряна, съобщават местни медии, цитирани от РИА Новости, без руската агенция да ги посочва изрично.

По данни на гръцките медии нареждане в този смисъл е било издадено от кипърския президент Никос Анастасиадис, за да може продажбата на гръцките подразделения на кипърските банки да бъде разгледан като част от пакета от мерки, одобрен тази тощ от Еврогрупата в рамките на антикризисния план за Кипър.

Планът предвижда разделянето на активите на втората по пазарна капитализация кипърска банка Cyprus Popular Bank, известна и под местното си название Laiki, както и преструктуриране на най-голямата кредитна институция в страната Bank of Cyprus. Тези две банки заедно с по-малката  Hellenic Bank имат много клонове на гръцка територия.

Решението за продажбата на гръцките филиали на кипърските банки на Piraeus Bank бе взето на 22 март на заседание на генералния съвет на гръцкия Фонд за финансова стабилност, който одобри цената, предложена от гръцката банка за осъществяване на придобиването. Тогава стана ясно, че рекапитализирането на гръцките филиали на Bank of Cyprus и Cyprus Popular Bank се оценява на около 1,5 млрд. евро, от които 1 млрд. евро трябваше да дойдат от Фонда за финансова стабилност, а 500 млн. евро – от едноименния кипърски фонд.

Коментирайки новото решение за замразяването на продажбата на гръцките филиали, кипърската телевизия Sigma отбелязва, че е спряна и процедурата по подписването на съответното споразумение между Piraeus Bank и двете кипърски банки.

„Според финансови анализатори решението на кипърското правителство има ясна цел – включването на съдбата на тези филиали в общия антикризисен пакет за спасяване на страната, както и запазване на връзката между банковите системи на Кипър и Гърция“, посочват от телевизията.

Bank of Cyprus и  Cyprus Popular Bank имат общо над 300 клона в Гърция, в които работят около 5 000 души. Те са привлекли депозити на стойност около 13 млрд. евро и са отпуснали кредити за 20 млрд. евро.

Bank of Cyprus започна дейност в Кипър през 1991 г. и благодарение на упорита работа извоюва дял от 5% на местния пазар. През първите 9 месеца на 2012 г. банката намали отпускането на нови заеми, вследствие на което оперативната загуба след плащането на данъци достигна 288 млн. евро. Наскоро приключи програма за доброволното пенсиониране на редица нейни служители, чрез която те получиха компенсации, и бяха уволнени 229 души. Това доведе до свиване на разходите на банката за заплати с 8,5%.

Cyprus Popular Bank се появи на гръцкия пазар също през 1991 г. Към края на септември обаче „лошите“ кредити на гръцките му филиали достигнаха 40,1% от всички отпуснати кредити.

Междувременно стана ясно, че разделянето на активите на кредитната институция в "добра" и "лоша" банка ще даде принос от 4,2 млрд. евро във финансовата помощ за Кипър, съобщи РИА Новости, като се позова на изявление на председателя на Съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) Йерун Диселблум. „Приносът ще бъде на стойност 4,2 млрд. евро“, каза Диселблум на пресконференция днес след приключването на извънредното заседание на Еврогрупата.

Досега международните кредитори настояваха Кипър да набере 5,8 млрд. евро, за да финансира своята част на спасителната програма, чрез еднократен данък върху депозитите. Това бе условието за отпускане на спасителната помощ от 10 млрд. евро, което бе договорено тази нощ.

Диселблум обаче посочи, че тези 5,8 млрд. евро вече не представляват ориентир за кипърския принос в спасяването на страната. „5,8 млрд. евро? Забравяме за тази цифра, повече няма да я използваме“, отбеляза председателят на Еврогрупата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
"Bank of Cyprus и Cyprus Popular Bank имат общо над 300 клона в Гърция, в които работят около 5 000 души. Те са привлекли депозити на стойност около 13 млрд. евро и са отпуснали кредити за 20 млрд. евро."Когато ето такива цифри се получат, как очаквате да бъдат финансово стабилни тия банки ?!! :Д :Д Да отпуснеш 153% от депозитната си база, под формата на кредити! :Д Алчността човешка край няма :Д :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още