IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калин Христов: Политическата обстановка ни накара да свием прогнозата за БВП

Политическата несигурност влияе на инвестициите, а и в международен мащаб има изместване на очакванията, обоснова се служебният финансов министър

11:11 | 19.04.13 г. 1
Калин Христов: Политическата обстановка ни накара да свием прогнозата за БВП

Политическият цикъл е една от причините, накарала Министерство на финансите да ореже почти наполовина очакванията си за ръст на българската икономика през тази година, става ясно от обясненията на министър Калин Христов по време на редовното правителствено заседание през тази седмица.

„Политическият цикъл по принцип създава несигурност и влияе на инвестициите – както чуждестранните, така и на местните, и на потреблението на домакинствата, което се вижда, че се забавя вследствие на по-високото ниво на спестяванията“, коментира той пред своите колеги.

Ревизията се налага и от новия профил на възстановяване на икономиката в световен мащаб, допълва още служебният финансов министър. Той се позовава на обновените прогнози на Международния валутен фонд, които също сочат по-слаб растеж през тази година и бавно възстановяване през следващите три години.

Припомняме, че в началото на април от Министерство на финансите изготви стратегията за развитие през периода 2014 – 2016 година и ревизира очакванията за 2013 година. В бюджета за тази година е заложен ръст от 1,9%, но прогнозата на финансовото министерство е за растеж в рамките на едва 1 на сто.

По-бавното развитие ще има отражение върху приходната част на бюджета и на разходните лимити, обясни пред Министерския съвет Калин Христов. „Има отражение и върху безработицата, като очакването е, че тази година трябваше да има вече промяна в нарастването на заетостта“, допълни още той. По неговите думи тези очаквания ще трябва да бъдат изместени във времето, като най-вероятно през тази година ще продължи свиването на заетостта, а едва към края на годината ще има стабилизиране.

Изместването обаче не „наш локален феномен“, а тенденция за всички страни в ЕС и за всички страни в глобален мащаб, казва още Христов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
georgi.benevolenet
преди 11 години
Калин Христов, Мариела Ненова, Андрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Цветан Цалински ограбиха икономиката, а вие (или капитала зад банките в картел) го направихте финансов министър. Калин е с контрол на съзнанието с имплант и връзка с мрежата на Мтел, нещо нормално за съвременните технологии и обслужва интереси. Като работех в БНБ за малко, след като на някой в ЦЕУ на Сорос ни преподаваха как се организира криза и картели, те се опитаха да ме накиснат за кредитната експанзия за надуване на балон на фондовата борса и жилищния пазар довели до съответно спад от 20 млрд + 10ки млрд+10 млрд лоши кредити. Най-гупавото, е че ги оставате на длъжност и ще продилжават да ви мамят. Не е важно, че са квалифицирани, важно е че са корумпирани! Ако лихвата в България беше като в Европа, икономиката щеше да расте по 3-4%, но "стабилната" банкова система в картел прибира 10-12% лихва. http://convergingtechnology.eu/european-commission-and-european-central-bank-opinion
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още