IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната комисия към НС ще изслуша Иван Искров за печатницата на БНБ

Банковата система не може да бъде свещена крава, коментира червеният депутат Румен Гечев

16:18 | 15.08.13 г. 4
Бюджетната комисия към НС ще изслуша Иван Искров за печатницата на БНБ

Бюджетната парламентарна комисия ще изслуша ръководството на БНБ за включването на печатницата на банката в съвместно дружество с френската фирма "Франсоа Шарл Обертюр Груп” на заседание през септември.

Готовност да информира депутатите изрази управителят на централната банка Иван Искров в писмо до комисията, прочетено от председателя й Йордан Цонев в началото на заседанието за обсъждане на върнатите от президента Росен Плевнелиев текстове от актуализацията на бюджета.

От страна на ГЕРБ възрази депутатът Владислав Горанов, който не е член на комисията, но присъства на заседанието. Според него е неприемливо която и да е политическа сила да се намесва с коментари по работата на финансовата система в България. Горанов допълни, че политиците трябва да бъдат предпазливи в опитите да използват БНБ като разменна монета за решаване на лидерски или други проблеми.

Депутатът от „Коалиция за България“ Румен Гечев репликира Горанов с думите, че банковата система не е "свещена крава". Става навик на БНБ да удря шамари на всеки, който се опитва открито да я критикува, добави и червеният депутат Георги Кадиев, който даде като пример опита си като общински съветник.

Точка на краткия спор сложи Йордан Цонев, който заяви, че трябва да се прави разлика между функционална независимост, институционална независимост и контрол.

Припомняме, че през юни БНБ съобщи за създаването на съвместно предприятие между  „Печатница на Българската народна банка” АД и френския производител на "Франсоа Шарл Обертюр Груп". Компанията, която има 170-годишна история, произвежда банкноти за 70 държави.

Тази новина обаче предизвика реакция от страна на политици месец след нейното обявяване. Румен Гечев изрази опасенията си от малкия дял, който ще държи БНБ в съвместното дружество, а същевременно банката е заложила печатните си машини в него.

От БНБ обаче контрираха, че печатните машини са към края на своя експлоатационен срок. Банката няма средства за модернизация, която ще се наложи при влизането на страната ни в еврозоната, се казва в официалната позиция на централната ни банка.

Споразумението с френската компания ще донесе пълното натоварване на мощностите, както и нови работни места, смятат още от БНБ. 

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
vasil88
преди 10 години
Днес ветото на псевдо президента ще бъде отменено като несъстоятелно, той нямаше правото да се намесва в изпълнителната власт, но го направи и с това ще си заслужи оставката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
kane
преди 10 години
Всяка подобна врътка - частно-държавно е нищо друго, но облагодетелстване на частника и прецакване на държавата, респективно гражданите - всички насЗатова БНБ си е държавната ни банка/вече единствената/ и невиждам защо и там трябва да се вкара и заложи "частния капан", в който всички ние да пропаднем. Както с частните пании, частните училища/университети, частните мед.центрове и пр и пр частни/разбирай търсене саммо на печалби и завземане на държавния пазар без оглед на качество, контрол, обслужване и т.н... с една дума пародия, пароди я търсенето на начини да се направи лев по всякакъв начин... мнооого жалко РБ много пропадна и продължава надолу по пързалката на либерализмъДа те/капиталистите/ ще ни изтрият от лицето на земята. Искаха го. Правят го и успяват необезпокоявано, А НАПРОТИВ да безчинстват по земите на прадедите миЖалко и тъжно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
А аз като чуя "изслушване" и като знам, колко и как слушат там, дали ще има далавера или не, направо ми иде да ги вдигна във въздуха!Къде изчезна Цацаров, да не е отишъл за сом?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
alexx
преди 10 години
Като чуя Гумен Речев, ме заболява главата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още