IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има риск да бъдат загубени евросредства за осем депа за битови отпадъци

Предстои към депата да се надграждат инсталации за сепариране и рециклиране

16:09 | 10.09.13 г. 1
Има риск да бъдат загубени евросредства за осем депа за битови отпадъци

Има риск да бъдат загубени средствата от оперативна програма "Околна среда" за изграждането на осем депа за твърди битови отпадъци в страната. Това коментира министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, цинирана от БТА.

"Ако не се разберем с гражданските организации за изграждането на депата, ще загубим финансирането за тях", каза тя.

"Най-тежко е положението при в общините Ямбол, Самоков, Разлог, там има съдебни процедури, спорове за избраната площадка и граждански протести. Всички са съгласни, че трябва да има депа, но не искат да са в близост до тяхното населено място", коментира Михайлова.

Тя подчерта, че в следващия програмен период няма да имаме средства за финансиране на депа, което означава, че ангажиментите за изграждането им, поети с договора за присъединяване на България към ЕС и с директивата за отпадъците, трябва да се изпълнят със собствен ресурс. В следващия планов период към тези депа трябва да се изграждат инсталации - сепариращи, компостиращи, рециклиращи, оползотворяващи.

До края на месеца МОСВ ще организира среща с всички заинтересовани страни по проблемите с отпадъците и за резултатите от новия Закон за отпадъците. Основните проблеми в закона са свързани с общините, а не с бизнеса с черни и цветни метали, коментира още министърът.

Нагласата на Искра Михайлова е част от парите, заделени в сметки на общините от такса "депониране", да се използват за инфраструктура за сметосъбиране и разделно събиране. Склонна съм да обсъждаме с общините разумен размер на такса "депониране", убедена съм, че това е един от инструментите за намаляване на депонираните отпадъци, но трябва да им дадем и други инструменти, каза още Михайлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
И...за какво са ни депа за ***? Я, само, какъв голям Парламент имаме - депозираме си ги там, и те си ни управляват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още