IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Насочва ли се към балон имотният пазар в Лондон?

Цените на имотите в британската столица са нараснали с близо 10% през последната година

16:10 | 09.12.13 г. 2
Насочва ли се към балон имотният пазар в Лондон?

Опасенията относно създаването на балон на пазара на недвижими имоти в Лондон са преувеличени, като последните повишения на цените са "напълно разбираеми", смятат анализатори.

Експертните мнения идват на фона на безпокойството за нарастващите разходи за недвижими имоти в Лондон. Покачването на цените на имотния пазар в британската столица изпреварва това в други места в Острова, като търсенето от страната на чуждестранните купувачи не стихва.

Въпреки това главният изпълнителен директор на IP Global Тим Мърфи, който е инвестирал около 400 млн. паунда на пазара на имоти в Лондон през последните три години, отхвърля опасенията.

"Хората се тревожат за пазара в Лондон, което е напълно ненужно. Ако се вгледате в ниските нива на ново строителство, ще разберете защо сумите се покачват", посочи Мърфи пред CNBC.

Цените на имотите в Лондон са се повишили с около 10 на сто през последната година, показват данните на Nationwide, до средно ниво от над 331 000 паунда. От друга страна, цените на пазара в Обединеното кралство като цяло са нараснали с едва 4,3% до около 170 900 паунда.

Лондон се нуждае от 50 000 нови жилища на година, за да задоволява на търсенето, посочва в свои анализ агенцията за недвижими имоти Savills. Очаква се населението в града да нарасне с още 1 млн. души до 2021 г.

Изявлението на Мърфи дойде, след като експертите от Knight Frank разкриха, че Дубай, Китай и Хонг Конг са най-бързо растящите пазари на имоти в света. Цените там са се повишили със съответно 28,5%, 21,6% и 16,1% през последните 12 месеца.

Ръстът от 4,3 на сто осигурява на Великобритания 25-тото място сред 55-те изследвани страни.

Покачването на пазарните цени в Лондон е било подкрепено отчасти от липсата на предлагане и привидно неудържимото търсене от страна на чуждестранни купувачи. Покупките от страна на чуждестранните купувачи представляват 49% от общите продажби в централната част на Лондон за първите шест месеца на 2013 г.

Според Мърфи тази тенденция ще продължи. "Мисля, че азиатците и другите инвеститори от цял свят ще продължат да идват тук. Цените са се удвоявали на всеки 10 години след Втората световна война".

Лиъм Бейли, ръководител на отдела за жилищни проучвания в Knight Frank, също омаловажи опасенията за балон. Той обаче изтъкна различията в търсенето и предлагането между централната част на Лондон и останалите райони на града.

"Цените в централната част на Лондон се повишиха само с 6,9% през годината до ноември – най-бавният темп на растеж от почти четири години", посочи Бейли. "Вместо това възстановяването на пазара в целия Лондон бе с основа заслуга за по-високото покачване", отбеляза експертът.

"Строителството все още не е близо до пиковите нива, докато търсенето е много силно. Плюс това ипотеките са сравнително достъпни", каза още Лиъм Бейли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Като дългосрочна инвестиция на британците им препоръчвам да линчуват Осбърн от сега. Ще даде добри резултати в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още