IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се разрешителните за строеж във Великобритания

Правителствените стимули за купувачите на жилища явно са се отразили и на строителния бранш

16:50 | 03.12.13 г.
Увеличават се разрешителните за строеж във Великобритания

Броят на разрешителните за строеж на нови жилища във Великобритания е нараснал с повече от 30 на сто за последната една година, показват данни на консултантската компания Glenigan. Проучването е поръчано от Федерацията на жилищните строители, съобщава Financial Times.

Общо през 12-те месеца до септември в Англия са отпуснати с 35% повече разрешителни за строеж спрямо годината до септември 2012 г. За периода "зелена светлина" са получили планове за застрояването на 167 000 парцела.

Периодът от юли до септември е бил най-силното тримесечие от 2008 г., като са одобрени общо 826 проекта.

"Днешните данни са ясно доказателство как реформите в планирането в съчетание със стимулите на правителството за купувачите възобновяват доверието в индустрията и карат Великобритания да строи", коментира министърът по жилищните въпроси Крис Хопкинс.

Новата национална рамка за планиране, която влезе в сила през миналата година, дава предимство на строителите, обжалващи решения в райони, където местните власти нямат адекватни планове за т.нар. устойчиво строителство.

Данните за ръста на одобрените разрешителни за строеж е поредното доказателство, че строителството на Острова набира скорост след най-дълбоката си криза от десетилетия. Миналия месец официални данни разкриха, че броят на новостартиралите частни жилищни строежи в Англия е най-висок от финансовата криза насам на фона на държавните стимули, които засилиха търсенето и насърчават строителните компании да активизират дейностите си.

Bank of England обаче преосмисли стимулите за ипотечното кредитиране, тъй като темповете на ръст на търсенето значително изпревариха ръста на предлагането на жилища и се засилиха опасенията за балон на пазара на имоти на Острова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още