IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пита ли някого Фед, преди да промени курса на паричната си политика?

Правилната комуникация с пазарите и навременното обявяване на действията са част от предизвикателствaтa пред следващия председател на Фед Джанет Йелън

15:09 | 31.01.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пита ли някого Фед, преди да промени курса на паричната си политика?

Федералният резерв на САЩ спази обещанието си и намали с още 10 млрд. долара покупките на облигации до 65 млрд. долара месечно.

Какво бе по-различното този път? Последва вълна от масови разпродажби. Снощи фондовите борси в Америка затвориха на червена територия. Днес ги последваха и водещите пазари в Азия. Реакцията на пазарите е странна, имайки предвид, че те приеха положително решението на централните банкери от декември. Тогава те за пръв път понижиха месечните покупки на активи.

Причината се крие и в негативните икономически данни както от Китай, така и от азиатските държави като цяло. Разпродажбите на развиващите се пазари от последните дни, действията на техните централни банки и правителства за обуздаване на инфлацията и обезценяване на валутите им чрез повишаване на лихвените проценти също е една от основата причина за песимистичните настроения на инвеститорите.

Правилната комуникация с пазарите и навременното обявяване на действията. Именно това сa предизвикателствaтa както пред следващия председател на Фед Джанет Йелън, така и пред централните банкери като цяло. Бен Бернанке й преотстъпва мястото си на 1 февруари след изключително успешно управление на централната банка през годините на финансова криза.

Въпросите, които изникват, са няколко. Ще продължи ли Йелън сегашната политика на Бернанке? Ще предприеме ли друг подход? Ще срещне ли съпротива на Стенли Фишер, например, който заема нейния пост?

Възможните сценарии ще са три. Първо, Фед ще изпълни плана си и до средата на 2014 г. ще прекрати покупките на облигации. Второ, с отслабването на покупките страната може да навлезе в рецесия, което да принуди Йелън да повиши обема им през лятото. И трето – след излизането от програмата на количествените улеснения да се гледа вече на покачването на лихвените проценти, които след началото на кризата са почти до нулата.

По време на изслушването си пред Банковата комисия на Сената Джанет Йелън защити енергично политиката на Фед. Тя каза, че ще приоритизира борбата с безработицата, отколкото да преследва целта за инфлацията от 2% на всяка цена. При по-рязък скок в инфлацията обаче Йелън ще бъде принудена да покачи лихвените проценти по-рано от планираното. Очакванията са, че ултра ниските лихви ще се задържат до 2015 г. дори и след това.

Все пак очакванията са, че новият председател на институцията ще продължи курса по свиване на мащабните стимули, чиито позитивни ефекти вече са останали в историята.

Но е възможно нещо ще се обърка, твърдят анализатори. В хода на възстановяването и/или ще се образува балон на финансовите активи, или ще се появи инфлация.

Придържането към бъдещите насоки я противопоставя и срещу заместник-председателя на Фед Стенли Фишер. Той оспорва ефективността на инструмента на централната банка и изразява опасения, че използването му може да принуди промяна в подхода, ако икономическите данни се подобрят.

На финансовите пазари изявленията на Фед в частност за покупките на облигации отдавна се следят изключително точно. Федералният резерв е налял по този начин вече близо 4 трлн. долара, за да подкрепи икономиката.

Тук идва и следващият въпрос – пита ли някого Фед преди да смени курса на паричната си политика? Не. Банкерите гледат данните за напредъка на икономиката на САЩ, трудовия пазар и инфлацията. Те не се обръщат към развиващите се пазари, към които поеха огромни капитали, стимулирани от ниските лихвени проценти, превръщайки някои от инвестициите в спекулативни.

Когато за пръв път през май Бернанке намекна за прекратяването на количествените улеснения, последва отлив на капитали. Сега сме свидетели на същото действие, но ефектът е предизвикан и от закъснелите структурни реформи. Те трябваше да облекчат трудовото законодателство и да привлекат дългосрочни инвестиции в развиващите се държави. Без тези реформи много от развиващите се икономики ще изгорят, ако Фед се забави твърде дълго и реши да прекрати паричните стимули отведнъж по-късно.

Последните данни за безработицата и за инфлацията подсказват, че те се доближават до гонените от централната банка цели. През декември безработицата спадна до 6,7 на сто, а инфлацията се качи до 1,5% на годишна база. банкерите са се прицелили в цифрите 6,5 и 2 на сто. Неведнъж те изразиха готовност да покачат лихвените проценти, когато целите бъдат изпълнени.

Ето защо предизвикателствата пред Йелън са всъщност предизвикателствата както и пред развиващите се пазари, така и пред световната икономика.

Повече по темата можете да разберете от разговора между Иван Нончев от Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Знаеш ли откога мечтая на Лукойл цените да са 3 лв. а на Шел и ОМВ - 1.50! Тогава лошият ще е ясен на всички, изолиран и изгонен, а изказванията на такива като теб ще звучат правдиво и умно, а не като звук от изметнат шперплат... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
lozkhris
преди 10 години
..само че не вземаш предвид факта, че когато доларът расте суровините поевтиняват. Ако след година Брентът е 85 долара, а еврото е 1.15, мислиш ли, че цената на бензина в Бг ще е 3 лева?А ако е - това ли ще е причината? ..Или наглостта на Лукойл и марионетките им в нашите институции, подкрепени от кретинизма на европейската администрация.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Да видим, какъв ефект ще има в/у курсовете на долара с основните валути и интереса към щатските ДЦК, ако валутата им поскъпне и интереса към държавните им книжа е стабилен, значи са си изпълнили задачата: евтини вносни стоки за американците и обезпечен федерален бюджет (респективно харчове).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
dani de vito
преди 10 години
Съгласен съм ,но докато става това , банкери ще се хвърлят от офисите на небостъргачите ,барикади по улиците ,растящ дълг разбира се първо в развиващите се и т.нар.маргинални икономики.Но скоро след това и в самите САЩ .Много трудно се плащат лихви в дефлационна среда , а с тяхната Медикеър и на пенсиите си ще посегнат да купуват с тях държавен дълг....Няма управия ,поне от моята камбанария :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
studioaa
преди 10 години
За съжаление ние всички ще усетим много силно по джоба си промяната в паричната политика на ФЕД защото всички цени в магазина се водят по $ не по еврото, заради цените на суровините. Ако $ поскъпне с 8% или 0.12 лева това ще бъде катастрофа на страни като България и почти всички цени ще дръпнат сериозно нагоре с 15-20%. Това е суровата действителност и всички държави, които НЕ ползват $ ще платят сметката за QE програмите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Ако на първо време хамериканците са си обезпечили ликвидност за да функционира държавата им (QE) и са си постигнали таргет-инфлация и заетост, явно следващата стъпка е да засилят интереса към долара, по възможност без да коригират съществено лихвите.Апък относно печатането от страна на другите ЦБ-и по света, ми се струва, че е ход, който могат да предприемат, когато долара е слаб, сега ако долара тръгне стабилно нагоре (като реакция на пазарите, спрямо действията на ФЕД), алтернативните валути ще паднат, без да се повишава паричното предлагане по места. Резултат: ще падне покупателната способност на алтернативните валутите и е възможно да се наблюдава стагниращ ефект в/у местните икономики (ограничени възможности за парично предлагане, поради риск от допълн. обезценка). Този втори ефект може да бъде париран, ако износа се стимулира в достатъчна степен, от едно растящо потребление на държателите на покачващата се валута - УСД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 6
dani de vito
преди 10 години
Има две други причини да се намали печатането според мен.Едната е ,че долара е по-важен от всичките американски банки на куп ,за да се задържи Америка още година -две, а печатането само го подкопава.Другата - да се предизвика борсов срив и дефлация ,която да принуди света да прибегне до хиперинфлационно печатане ,в това число и конгреса на САЩ официално да помоли Йелън за КюИ -massfluid.....Е тогава ще броим не валути , а кой колко зимнина има в килера ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
......Причината се крие и в негативните икономически данни както от Китай, така и от азиатските държави като цяло. Разпродажбите на развиващите се пазари от последните дни, действията на техните централни банки и правителства за обуздаване на инфлацията и обезценяване на валутите им.......Ае стига еее, големите си затварят позицийте еее, стига с тея тъпотии и новини ее не се научиха мама му стара ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
печатницата няма нищо общо с рекламите за нея - даже е почти винаги точно обратното! - когато се печаташе много, се рекламираше, че ЩЕ се печата повече (или се наблягаше на "сега е малко"), а когато не се печата нищо, се рекламира яко печатане...А сега, понеже маймуните не се връзват достатъчно на този номер (ефекта на "кредито-вземане" е под минималния), се променя тактиката на рекламата (параметъра на въздействие ще е нов)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 10 години
пе4атницата изнемогваааа хахааа и дърветата свършвааат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още