IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Шишкова: Подрастващите трябва да развиват работните си умения още докато учат

Твърде дълго държавата определяше какви кадри са необходими, без да се допитва до нуждите на бизнеса, смята управляващият директор на AimsHumanCapital

19:50 | 17.03.14 г. 2
М. Шишкова: Подрастващите трябва да развиват работните си умения още докато учат

Подрастващите трябва да развиват работните си умения още докато учат. В момента на много младежи им липсват именно трудови навици и способности да съчетават наученото с нуждите на работодателите, каза в ефира на Bulgaria On Air Мария Шишкова, управляващ директор на AimsHumanCapital.

Шишкова ще бъде модератор на един от панелите по време на конференцията “Образование и бизнес“, организирана от три водещи икономически медии – Bulgaria ON AIR, Investor.BG АД в партньорство с Bloomberg, която ще се проведе на 24 март.

В рамките на конференцията ще се проведат няколко дискусионни панела, по време на които ще бъдат представени последователно предимствата и недостатъците на българското образование. 

Според Шишкова ученето не е един изолиран етап от живота. „Това е процес, който ни съпътства през целия ни житейски път. Ако искаме да бъде конкурентни и да се развиваме, трябва да свикнем с идеята, че никога не трябва да спираме да учим. Факт е, че все още върви една крачка след бизнеса, но това е така не само в България“, посочи експертът.

По думите на управляващия директор на AimsHumanCapital в момента в около 90% от случаите, връзките между бизнеса и образованието не са силни. Това донякъде се дължи на наследствени навици.

„Дълго време държавата определяше какви кадри за какви региони са необходими, без да се допитва до нуждите на работодателите. Сега имаме изключително силен частен сектор и нещата не са като преди 20 години. Системата, която работи в момента е продукт на социализма и сегашното време, обаче продължава да произвежда кадри, които са по-подходящи за условията през социализма. Променя се твърде малко и бавно прави завоите, които са необходими за съвремието ни“, обясни още Мария Шишкова.

Според нея обаче това не бива да бъде оправдание от страна на търсещите реализация. „Прозорливите виждат, че още докато ходят на училище трябва да се подготвят за пазара на труда. Тях ги интересува не толкова какво е било преди, а какво ще бъде днес и занапред“, добави Шишкова.

На връзката между образованието и бизнеса е посветена и предстоящата конференция „Образование и бизнес - на един език ли говорят теорията и практиката”. Организатори на събитието, което ще се проведе на 24 март в София, са Bulgaria On Air и Investor.bg, в сътрудничество с Bloomberg Television.

Конференцията „Образование и бизнес – на един език ли говорят теорията и практиката” се организира в партньорство с Виваком, Българска банка за развитие, Висшето училище по застраховане и финанси и VM Ware.

Регистрирайте се за участие в конференцията тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
trendline
преди 10 години
А бизнеса кога ще започне да плаща данъци, стипендии за учащите и пр.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Ако аз съм собственик на Айм Хуман Капитал ще изритам лично лелката през вратата на фирмата! Сори маце ама що сега запя тази песен любовна? Защо чак сега? Покажи си дипломите какво си учила? Какво можеш? То много станахте специалистите дето разбирате от кадри бе!!! Аман!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още