IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлофикациите възразяват срещу шоковото повишение на цените на парното

Дружествата не са съгласни и с орязването на разходите и увеличението на прогнозираните приходи

12:09 | 03.06.14 г. 3
Топлофикациите възразяват срещу шоковото повишение на цените на парното

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да преосмисли предложенията по отношение на разходите за изкупуване на емисии въглероден диоксид, както и за намалението на технологичните разходи за пренос на топлинна енергия. За това призоваха представителите на топлофикационните дружества по време на откритото заседание на ДКЕВР, на което беше обсъден докладът на работната група от регулатора за цените на парното и топлата вода през новия ценови период.

Представителите на дружествата възразиха и срещу необоснованото според тях намаление на разходите и увеличение на прогнозираните приходи. Преразгледани в посока надолу са и разходите за закупуване на ресурси - въглища и природен газ.

Възраженията ще бъдат разгледани на закрито заседание на регулатора на 6 юни, обяви председателят на комисията Боян Боев. Той покани представителите на топлофикациите на заседание на 9 юни, когато заедно с работната група ще бъдат дискутирани идеи и методики за определяне на цените на топлинната енергия.

Припомняме, че енергийният регулатор предлага увеличение на цените на топлинната енергия и същевременно намаление на цената на изкупуваната електроенергия, произвеждана от топлофикациите.

Илия Николаев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, изчисли, че парното ще поскъпне със средно 10% от 1 юли, а "това не се възприема добре от потребителите".

Според него приемливото увеличение на цената е в рамките на 5% средно. Шоково увеличение от 18%, каквото се предвижда за "Топлофикация-Русе“, се прилага за първи път, допълни той.

Разходите за купуване на емисии въглероден диоксид не се признават, защото се заплащат в по-късен етап, записано е още в доклада на работната група. От "Топлофикация-Бургас“ обаче бяха категорични, че разходите за емисии за 2013 година се заплащат до края на април 2014 година, т.е влизат във финансовите отчети за миналата година.

Изпълнителният директор на "Топлофикация-Русе“ Георги Недев, за чиито клиенти е предвидено най-високото увеличение на цената на топлинната енергия, коментира, че при определянето на прогнозните приходи не е взето предвид реалното потребление, което се свива по икономически причини. Заради непризнати разходи дружеството ще реализира и сериозни загуби, стана ясно от неговите думи.

"Топлофикация-Русе“ ще загуби 450 хил. лева от непризнати прогнозни основни разходи, над 10 млн. лева от корекцията на цената на въглищата, 5,4 млн. лева заради непризнати разходи за емисии въглероден диоксид и 2 млн. лева от изкуствено завишени приходи от топлинна енергия", заяви Недев.

4 млн. лева загуби за новия ценови период очаква и "Топлофикация-Плевен“, ако ДКЕВР потвърди решението на работната група. Освен непризнатите разходи за емисии въглероден диоксид, дружеството възразява също и за непризнати разходи за природен газ в размер на 3 млн. лева.

Като неприемливо беше посочено и намалението на цената на електричеството, изкупено от дружеството. В предложението е записано, че цената на тока от когенерации ще бъде намалена с 8,2%. Заедно с намалението от началото на годината, цената на тока на дружеството ще бъде с 23,4% по-ниска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
NickyDickinson
преди 9 години
От теб чувам, че ВЕИ били евтини. Като са евтини, къде тогава е икономическата логика да се субсидира цената на тока от тях? Субсидията означава едно единствено нещо - покриване на отрицателната разлика между себестойността и цената за потребителите. Ти ще да си от онези тарикатчета, които цоцкат от субсидиите. Хайде да не лъжеш хората, ами си признай - ВЕИ парковете в момента са икономически нелогични и в тежест на цялото общество и се случиха единствено, за да облажат определени тарикати. А иначе си прав за топлофикациите, че също са неефктивни. Но все пак остават доста по-ефективни от ВЕИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
По-добре е топлофикационните дружества да обяват фалит и да се преструктурират. Абсурдно е от една страна да се стимулира отоплението на природен газ, при липса на такъв ресурс у нас, а да се правят опити за закриване на ВЕИ. ВЕИ е най-евтиният източник на енергия, който може да ни отърве от руската зависомист, просто субсидиите за сектора постепенно трябва да се намаляват докато се премахнат напълно за 20-на години максимум. В момента имаме 2 мегавата ВЕИ мощности, вместо да ги увеличим на 10 като орежем субсиидите ние осигуряваме държавен монопол на Газпром. Това правителство е меко казана неадекватно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 9 години
И аз възразявам , че за да е по-евтино парното на софиянци вече години плащам по-скъп ток
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още